Privreda

Tuzlanski aerodrom bi mogao ostati bez goriva?

Tuzlanski aerodrom bi mogao ostati bez goriva?
Foto: N.N. | Tuzlanski aerodrom bi mogao ostati bez goriva?
Nataša Tadić

TUZLA - Tender za odabir firme za nabavku goriva na Međunarodnom aerodromu Tuzla nije okončan, a ugovor o nabavci ističe naredne sedmice i ako se nešto konkretno ne riješi, aerodrom bi mogao ostati bez goriva.

Vlada i menadžment, međutim, tvrde, da traže ubrzano rješenje kako bi se izašlo iz takve situacije.

Menadžment aerodroma se nada da aerodrom neće ostati bez goriva i ističe da čini sve da do toga ne dođe.

"Uprava će učiniti sve što je u našoj moći, iskoristit ćemo i lična poznanstva i neke druge stvari da se snabdijevanje nastavi. Dok se sve to ne završi, u problemima smo", rekao je za "Nezavisne" Esed Mujačić, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Mujačić ističe da aerodrom ne pokušava nabaviti gorivo od jednog dobavljača i jedne kompanije, već od onih koji daju najpovoljniju ponudu.

"Mi smo na kraju krajeva i zakonski obavezni da prihvatimo najpovoljniju ponudu", ističe direktor tuzlanskog aerodroma.

Mujačić smatra  da je bivši resorni kantonalni ministar saobraćaja usporio proces, zbog čega se kasni s tenderskom procedurom.

Sa druge strane, kantonalni premijer Kadrija Hodžić na pitanje hoće li aerodrom u Tuzli ostati bez goriva i šta se preduzima da se to ne desi, kratko je kazao: "Radimo na tome."

On nije želio iznositi detalje šta se to konkretno radi.

Problem s nabavkom goriva na tuzlanskom aerodromu nije ništa novo jer su federalni revizori u više navrata ukazivali na propuste tokom javnih nabavki goriva, odnosno na nedostatke u tenderskim procedurama, neprimjereno dug postupak nabavke i pogreške u odabiru ponuđača koji ponude najvišu cijenu, čime se ugrožava pravična i aktivna konkurencija te efikasnost provođenja postupka i utroška javnih sredstava.

Putnici se nadaju da će se letovi sa ovog aerodroma i dalje odvijati po planu, te da će se situacija u vezi s nabavkom goriva riješiti.

Kako što smo ranije pisali, tokom januara i februara ove godine prevezen je 20.821 putnik s Međunarodnog aerodroma Tuzla uz reducirani red letenja, a očekuje se da letovi budu u punom kapacitetu ponovo od ovog mjeseca.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije