Privreda

Tuzlanski kanton: Javna preduzeća u raljama politike

Tuzlanski kanton: Javna preduzeća u raljama politike
Foto: N.N. | Tuzlanaski kanton: Javna preduzeća u raljama politike

TUZLA - Javna preduzeća u Tuzlanskom kantonu karakteriše nedostatak transparentnosti u poslovanju, nepostojanje odgovornosti za rezultate rada, nedostatak kontrole nad njihovim radom te uticaj političkih stranaka na zapošljavanje, pokazali su rezultati istraživanja Centara civilnih inicijativa (CCI) predstavljeni danas u Tuzli.

U nadležnosti Tuzlanskog kantona je šest javnih preduzeća, od kojih je preduzeće "Sodaso" u stečaju. Ostala javna preduzeća su Rudnik Soli, "Šume TK", "Spreča", Međunarodni aerodrom Tuzla te RTV TK. Javna preduzeća zapošljavaju najmanje 1.000 radnika, imaju oko 52 miliona KM prihoda godišnje te 28,2 miliona KM duga. Preduzeća u ovom kantonu imaju ogroman potencijal, ali rade netransparentno, nemaju kontrolu niti odgovornost.

"Istraživanja su pokazala da je velika količina informacija izuzeta od javnosti, kao i da javna preduzeća ne objavljuju proaktivno podatke o svojim rezultatima poslovanja. Analiza dostupnosti izvještaja o poslovanju šest preduzeća pokazala je da za period 2010-2019. godine 76 odsto izvještaja o radu i poslovanju nije dostupno javnosti", pojasnila je Emina Ćatić, projekt-koordinatorica CCI.

Ona je dodala da je samo sedam odsto izvještaja dostupno na stranicama preduzeća. Kada je u pitanju revizija rada preduzeća, ona nije rađena u 93 odsto slučajeva. Javna preduzeća u TK odlikuju i stranačka zapošljavanja, ali i brojne smjene, ovisno od toga koja je stranka na vlasti i želi li instalirati svoj kadar. Depolitizacija zapošljavanja dio je priče o javnim preduzećima.

"Činjenica je da zakonska regulativa nije toliko loša i treba težiti tome da se unaprijedi, ali ona već govori o slučajevima koji nisu dozvoljeni. Danas je bio fokus na tome da ne postoji određena kontrola nad cjelokupnim tim procesom, da neko vodi računa o implementaciji tih zakona. Mi kao nevladin sektor pokušavamo ići u smjeru da se bar ove postojeće zakonske odredbe poštuju", kazao je Hasan Kamenjaković, koordinator CCI-ja.

Vehid Šehić iz Foruma građana Tuzle, smatra da treba hitno izmijeniti zakon i izvršiti depolitizaciju obrazovanja, zdravstva, javnih preduzeća te omogućiti da najsposobniji upravljaju javnim resursima.

Podaci CCI-ja pokazali su da Bosna i Hercegovina ima 551 javno preduzeće. Više od 400 pripada općinama i kantonima, a ostatak entitetima, Brčko distriktu i državi. Rezultati iz 40 odsto javnih preduzeća pokazuju da 67.000 osoba radi u javnom sektoru. Godišnje na javna preduzeća u državi ode 6,7 milijardi maraka i sva preduzeća trenutno duguju 9,3 milijarde KM, bez ikakve sankcije i odgovornosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije