Privreda

U 309 kontrola otkriveno 40 radnika "na crno"

U 309 kontrola otkriveno 40 radnika "na crno"
Foto: Fena | U 309 kontrola otkriveno 40 radnika "na crno2

SARAJEVO - Inspektori Porezne uprave Federacije BiH izvršili su na području Federacije BiH 309 inspekcijskih nadzora, tzv. akcija, kojima su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju različite uslužne djelatnosti.

U kontrolama je otkriveno 40 neprijavljenih radnika, 73 obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja, 11 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 12 objekata koji su obavljali djelatnost bez odobrenja za rad nadležnog organa - navodi se.

Zbog utvrđenih nepravilnosti (zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanja fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja) zapečaćeno je 18 objekta i u 105 slučajeva izdati su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama 269.150 KM.

"Porezna uprava poziva sudove da, blagovremeno i u zakonom propisanom iznosu, izriču sankcije da bi imale brži i veći preventivni učinak. Sankcija koja se brzo izriče, i kad je manja, ima veći učinak od veće sankcije koja se izriče nakon dužeg vremena", naglašavaju oni, prenosi Fena.

Aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije će se nastaviti. Stoga se pozivaju porezni obveznici, kod kojih su utvrđene nepravilnosti, da usklade svoje poslovanje i poštuju zakone da se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.

Porezni obveznici koji nisu blagovremeno podnijeli prijave poreza na dohodak i doprinosa pozivaju se to što prije urade i da provjere ispravnost podnesenih Obrazaca MIP-1023, te da plate javne prihode.

"Porezni obveznici kod kojih je najavljen inspekcijski nadzor, a nisu podnijeli sve porezne prijave, pozivaju se da to urade što prije", saopšteno je iz Porezne uprave Federacije BiH.                                                              

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije