Privreda

Pratite nas na Google news

U BiH za deset mjeseci više od 1,4 miliona turista

U BiH za deset mjeseci više od 1,4 miliona turista
Foto: Ilustracija | U BiH za deset mjeseci više od 1,4 miliona turista
Fena

SARAJEVO - Bosnu i Hercegovinu je za deset mjeseci (januar – oktobar) ove godine posjetilo 1.448.086 turista, što je za 12 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Turisti su u tom periodu ostvarili 2.987.903 noćenja, što je više za 10,6 odsto  u odnosu na desetomjesečni period lani, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Broj noćenja domaćih turista viši je za 8,1 odsto, a stranih za  11,5 odsto. U ukupno ostvarenom broju noćenja učešće domaćih turista je 27 odsto, a stranih 73 odsto.

 U strukturi noćenja stranih turista najviše noćenja ostvarili su turisti iz Hrvatske (11,5 odsto), Srbije (osam odsto), Saudijske Arabije (7,1 odsto), Kine (5,2 odsto), Slovenije i Njemačke (sa po 5,1 odsto), Italije (4,9 odsto), Turske (4,7 odsto), Ujedinjenih Arapskih Emirata (4,1 odsto) i Poljske (četiri odsto), dok su turisti iz ostalih zemalja ostvarili  40,3 odsto noćenja.

Što se tiče dužine boravka stranih turista u BiH u deset mjeseci ove godine, na prvom mjestu je Malta sa prosječnim zadržavanjem 4,7 noći, Kuvajt sa 3,4 noći, Irska sa 3,2 noći i Island sa 3,1 noći.

Prema vrsti smještajnog objekta, najveći broj noćenja ostvaren je u hotelima i sličnom smještaju s učešćem od 92,2 odsto.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije