Privreda

U Binasu počela proizvodnja, u Zrak se umiješala politika

U Binasu počela proizvodnja, u Zrak se umiješala politika
Foto: binas.com.ba | U Binasu počela proizvodnja, u Zrak se umiješala politika

U bugojanskom Binasu, preduzeću namjenske industrije, pokrenuta je proizvodnja, potvrdio je Bajro Melez, predsjednik Sindikata metalaca Federacije Bosne i Hercegovine.

Ovo je bio jedan od zahtjeva Sindikata metalaca FBiH sa prvomajskog protesta održanog u Sarajevu.

"Binas je počeo raditi. Imam informacije kako su direktori Binasa i Pretisa imali koristan sastanak za oba preduzeća. Ono što znam, u Binasu se primaju i novi radnici jer je firma u periodu kada nije radila ostala bez dijela radne snage. Ne znam da li je potpisan najavljivani ugovor s investitorom iz Evropske unije u Binas. To je pitanje za federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića", kazao je Melez.

Šta je sa spomenutim ugovorom, Faktor je pokušao saznati od ministra Džindića, koji je i sam još tokom maja najavljivao realizaciju ovog poslovnog dogovora, ali se nije javljao na pozive.

Drugi zahtjev Sindikata bilo je pokretanje proizvodnje u sarajevskom Zraku. Nažalost, tamo se ništa ne dešava, tvrdi Melez.

"U Zrak se umiješala politika, bježali smo od nje, ali nismo uspjeli pobjeći. Ovo Vlada FBiH mora pokrenuti, odgovornost je na premijeru Fadilu Novaliću i ministru Nerminu Džindiću. Jadno je kada pustite radnike da štrajkuju glađu kao što je to slučaj u Zraku", govori Melez.

Smatra da je neophodan nastavak razgovora socijalnih partnera.

"Nadzorni odbor Zraka nije se mijenjao sedam godina, a za to vrijeme smijenjene su četiri uprave. Moramo sjesti sa Džindićem kako bi se nešto konkretno, pozitivno počelo dešavati sa Zrakom", naglašava on.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije