Privreda

U Čajniču otvoren objekat fabrike za proizvodnju bio-mase

U Čajniču otvoren objekat fabrike za proizvodnju bio-mase
Foto: Facebook | U Čajniču otvoren objekat fabrike za proizvodnju bio-mase

ČAJNIČE - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovao je danas u Čajniču otvaranju objekta fabrike za proizvodnju bio-mase, vrijedan 160.000 KM, a koja je u vlasništvu Šumskog gazdinstva "Vučevica".

Dodik je istakao da je sada u opštinama poput Čajniča najvažnije imati stabilne poslove, te dodao da je prirodno da Šumsko gazdinstvo bude generator svih dobrih projekata i perspektive na ovim prostorima.

"Naš pristup je da u opštinama kakva je Čajniče, koja ima nesumnjivi resurs koji je nacionalni i narodni i ne pripada samo njoj, postoji mogućnost da razvije neke nove proizvodnje kakva je ova fabrika", naglasio je Dodik.

On je izrazio nadu da će ova fabrika ostvarivati dobit koju će investirati u svoj dalji razvoj, odnosno da će u budućnosti prerasti u fabriku za proizvodnju peleta.

"Vjerujem da Čajniče može izgledati daleko bolje i sređenije, ali je potrebna nova inicijativa", rekao je Dodik, te dodao da mladi imaju perspektivu da ostanu, realizacijom novih projekata i razvojem infrastrukture u Čajniču.

Prema njegovim riječima, lokalna vlast Čajniča ignoriše republički nivo, a sve na štetu građana opštine.

"Ja ne znam nijedan otvoren problem, a kad dođete ovdje onda vidite da ih ima 100. Bez obzira kojoj partiji pripada lokalna vlast, pozivam ih na saradnju i spreman sam da pomognem", istakao je Dodik.

Direktor "Vučevice" Neđo Mašić rekao je da je u ovom šumskom gazdinstvu, od kada on upravlja njim, zaposleno novih 130 radnika, te da na mjesečnom nivou za plate obezbjeđuje 350.000 KM, što, naglasio je, nimalo nije lako.

"Ništa ne bih mogao završiti da nisam imao veliku podršku predsjednika Dodika i predsjednika Vlade Srpske Željke Cvijanović, ali i svih ljudi koji čine ovu vlast", istakao je Mašić.

Prema njegovim riječima, Šumsko gazdinstvo godišnje ima 100.000 kubika sječe, od čega će 30.000 do 40.000 kubika, koji ostaju u Čajniču, biti iskorišćeni za proizvodnju bio-mase.

"Čajniče je malo mjesto, ali je bogato šumom, vodom i vjerskim turizmom. Sve imamo, ali nismo znali to da koristimo", rekao je Mašić.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije