Privreda

U Federaciji 1.100 osoba ima certifikat za turističkog vodiča

U Federaciji 1.100 osoba ima certifikat za turističkog vodiča
Foto: N.N. | U Federaciji 1.100 osoba ima certifikat za turističkog vodiča

Federalno ministarstvo okoliša i turizma izdalo je do sada 1.100 certifikata o položenom ispitu za turističkog vodiča, a službe za turizam opština i gradova zadužene su da vode registar turističkih vodiča.

Kako je za Fenu pojašnjeno u tom ministarstvu nadležnost kantona je da izdaju akreditacije kako bi turistički vodič obavljao usluge u skladu sa zakonom, ali najveći broj osoba s položenim ispitom za turističkog vodiča je iz Kantona Sarajevo i Hercegovačko neretvanskog kantona.

Takođe, Federalno ministarstvo okoliša i turizma, u skladu s odredbama Zakona o turističkoj djelatnosti i Pravilnika o stručnom ispitu za turističke vodiče, utvrđuje uslove, način i metode polaganja s programom za polaganje stručnog ispita za turističke vodiče.

Za polaganje stručnog ispita, Ministarstvo je pripremilo Priručnik za edukaciju i polaganje opšteg dijela stručnog ispita za turističke vodiče Federacije BiH, a nadležna kantonalna ministarstva pripremaju priručnike za polaganje posebnog dijela ispita.

Položeni stručni ispit podrazumijeva da je kandidat ovladao dodatnim znanjima koja su neophodna za obavljanje poslove turističkog vođenja, istaknuto je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije