Privreda

U Hrvatskoj pojačana kontrola držanja svinja

U Hrvatskoj pojačana kontrola držanja svinja
Foto: Ilustracija | U Hrvatskoj pojačana kontrola držanja svinja

ZAGREB - Veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede Hrvatske provodi pojačanu kontrolu držanja svinja u zatvorenim prostorima zbog pojave afričke svinjske kuge u Mađarskoj, gdje je počela eutanazija zaraženih životinja.

Svinje se moraju držati u zatvorenom i ograđenom prostoru da ne bi došle u kontakt sa divljima svinjama, objavilo je hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede na svojoj internet stranici.

Pojačane bobezbjednosne mjere podrazumijevaju kontrolu uzgoja svinja, posebno na otvorenom, uzorkovanje zbog laboratorijske pretrage, sprečavanje kontakta divljih svinja sa domaćim svinjama, ukidanje hranilišta za divlje svinje, pojačanu kontrolu tokom lova i rukovanja sa mrtvim divljim svinjama.

Ministarstvo poljoprivrede naredilo je da pojačan odstrijel divljih svinja u Hrvatskoj. Do 1. avgusta mora biti odstrijeljeno 2.500 grla, napominju iz Ministarstva poljoprivrede.

Uzgajivačima svinja upućen je poziv da se strogo pridržavaju pravila o označavanju, premještanju i prometu životinja, te vrše obveznu dezinfekciju vozila kojima prevoze žive životinje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije