Privreda

U NP "Una" žele izgraditi žičaru

U NP "Una" žele izgraditi žičaru
Foto: N.N. | U NP "Una" žele izgraditi žičaru

BIHAĆ - Izgradnja žičare koja bi povezala srednjovjekovni grad Ostrovicu iznad Kulen Vakufa s tim mjestom na obalama rijeke Une jedan je od projekata koji planiraju realizirati u Nacionalnom parku "Una" i već su raspisali konkurs za izradu idejnog rješenja tog projekta.

Direktor ovoga preduzeća Amarildo Mulić ističe kako se o toj ideji već dugo razmišlja i da bi ovaj sadržaj turstičku ponudu mogao podići na još viši nivo.

"Radi se o dugoročnoj viziji i mi smo kroz projekat od Vijeća ministara BiH dobili određena sredstva koja ćemo utrošiti za naš prvi korak, znači izradu idejnog rješenja, a potom ćemo na tržištu kapitala tražiti finansijske mogućnosti kako bismo ideju pretočili u praksu", kazao je Mulić.

Dodaje kako su i pored brojnih poteškoća s kojima su se suočili u vrijeme krize zbog pandemije virusa korona nastavili realizaciju ranije započetih projekata.

Jedan od najvažnijih je asfaltiranje puta do Štrbačkog buka u dužini od oko pet kilometara i očekuje se da ovaj projekat bude okončan u narednih mjesec dana.

"Tako ćemo stvoriti uslove za bolji pristup našim resursima, a nadamo se kako će biti asfaltiran i put između Martin Broda i Kulen Vakufa, u dužini od oko tri kilometra, što je u ingerenciji Direkcije za ceste USK. Na taj način bi cjelokupna putna infrastruktura u Nacionalnom parku 'Una' bila modernizovana", istakao je Mulić.

Prema njegovim riječima, u protekloj godini je zbog globalne pandemije izostala posjeta inostranih turista, tako da je zabilježeno oko 50.000 posjetilaca.

"Najveći broj njih su bili domaći turisti. Ova pandemija je dobro došlanama Bosancima i Hercegovcima da promijenimo percepciju i da više cijenimo domaće turističke destinacije", istakao je Mulić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije