Privreda

U Njemačkoj čak 7.000 evra više po radniku

U Njemačkoj čak 7.000 evra više po radniku
Foto: Pixnio | U Njemačkoj čak 7.000 evra više po radniku

​BERLIN - Obračunom plata u maju u metaloprerađivačkoj i elektroindustriji u Njemačkoj radnici će trajno dobiti 3.3 odsto više novca. U junu 2023. radnici su dobili rast plata od 5.2 odsto. Oba povećanja plata dio su kolektivnog ugovora koji je dogovorio sindikat IG Metall 2022. godine.

Zbog povećanja mjesečnih plata i naknada za stručno usavršavanje povećavaju se i godišnje prigodne naknade poput regresa i božićnice, T-ZUG-a i T-Moneya koje su vezane za standardnu ​​mjesečnu platu.

Veće posebne isplate

Sljedeća posebna isplata - regres, koji je dostupan u maju ili junz zavisno o kompaniji - već se povećava, ali ne za 3.3 odsto, jer je osnovica za obračun plata za zadnja tri mjeseca.

Ali, ostale posebne isplate u 2024. - dodatna isplata (T-ZUG) u julu, kao i božićnica na kraju godine - biće veće za 3.3 odsto nego 2023. A od septembra kreću novi kolektivni pregovori oko daljih povećanja plata.

Znatno više novca u novčaniku

Uz postotna povećanja tarifa, IG Metall je takođe pregovarao o bonusu za kompenzaciju inflacije (IAP) od 3.000 evra neto u krugu kolektivnih pregovora 2022. godini.

Radnici su ovaj bonus dobili u dva dijela - početkom 2023. i početkom 2024. Pripravnici i dualni studenti primaju ili su primili ukupno 1.100 evra inflacijskog bonusa.

Povećanje tarifa i isplata bonusa za kompenzaciju inflacije jasno su vidljive u novčaniku radnika: u periodu do 30. septembra 2024., ugovor o tarifi za metal 2022. donio je neto povećanje od gotovo 7.000 evra za jednog, potpuno obučenog kvalifikovanog radnika (bruto mjesečno 3.500 evra, poreska klasa I), navodi Sindikat IG Metall.

Počinje drugi krug kolektivnih pregovora

Važeći kolektivni ugovori o platama iz posljednjeg kolektivnog ugovora u spomenutim industrijama mogu se prvi put otkazati 30. septembra 2024. godine. To znači da IG Metall može pregovarati o novom povećanju plata za period koji slijedi.

Rasprava o zahtjevima već je počela. IG Metall ispituje mišljenje oko dva miliona radnika u 3.200 fabrika, prenosi "Fenix-Magazin".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije