Privreda

U Njemačkoj se sve više osjećaju posljedice krize

U Njemačkoj se sve više osjećaju posljedice krize
Foto: Pixnio | U Njemačkoj se sve više osjećaju posljedice krize

Slabost njemačke privrede počinje se očitavati i na tržištu rada, upozorio je ekonomski institut IW u petak u najnovijem istraživanju, procijenivši da bi broj nezaposlenih do kraja godine mogao dostići najviši nivo u gotovo deset godina.

Do kraja godine Njemačka bi trebala brojiti gotovo 2.8 miliona nezaposlenih, najviše od 2015. godine, pokazuje istraživanje pod naslovom "Povratak nezaposlenosti?".

Brojka je još uvijek znatno niža nego u 2005. godini kada je bez posla bilo gotovo 4.9 miliona njemačkih građana, napominju autori istraživanja.

Tržište rada bilo je lani prilično stabilno, uprkos recesiji, rekao je stručnjak za tržište rada IW-a Holger Šaefer. "Ove godine jače osjećamo posljedice privredne krize", dodao je Šaefer.

Planovi kompanija ne signalizuju, po njegovim riječima, veći broj zaposlenih do kraja godine. "Broj novoprijavljenih slobodnih radnih mjesta pao je u martu na najniži nivo u pet godina", naglasio je.

Stopa nezaposlenosti u Njemačkoj porasće u ovoj godini na šest odsto, izračunali su u IW-u.

Vlada očekuje da će iznositi 5.8 odsto i biti veća za 0.1 postotni bod nego u 2023. U 2025. trebala bi kliznuti na 5.7 procenata. 

"Postepeno oživljavanje privrede vjerovatno će rezultirati opetovanim, nešto primjetnijim zapošljavanjem i postepenim smanjenjem nezaposlenosti", stoji u vladinim proljetnim prognozama, objavljenim u četvrtak.  

Njemačka privreda smanjila se u 2023. za 0.3 odsto, ali broj zaposlenih porastao je za 340.000 ili 0.7 odsto.

Stručnjaci IW-a povećanje pripisuju nastojanjima kompanija da zadrže kvalifikovane radnike čak i ako za njih nemaju dovoljno posla, u strahu od manjka radne snage u budućnosti zbog demografskih promjena.

Ali, kompanije to ne mogu raditi u nedogled.

"Kako se period slabosti produžuje, sve su veće šanse da će broj zaposlenih morati biti prilagođen jer će kontinuirani pad produktivnosti potkopati konkurentnost kompanija", podsjeća Šaefer, a prenosi "Poslovni Dnevnik".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije