Privreda

U Stanarima iščekuju rod kultura koje nisu uobičajene

U Stanarima iščekuju rod kultura koje nisu uobičajene
Foto: Ilustracija | U Stanarima iščekuju rod kultura koje nisu uobičajene

STANARI - Za manje od mjesec dana poljoprivredni proizvođači iz najmlađe opštine u Republici Srpskoj ponudiće sugrađanima heljdino i speltino brašno, proizvod dvije kulture neuobičajene za ove prostore.

"Vrlo je velika nepoznanica. Ja kad sam posijao heljdu, pitale su me moje kolege proizvođači - što sam posijao travu. Preteča pšenice je spelta. Uvešćemo te tehnologije organske proizvodnje vremenom sigurno jer nam to život iziskuje", navodi Mihajlo Gavrić, predsjednik ovdašnjeg Udruženja "Poljoprivrednik".

On je na površini od četiri dunuma posijao heljdu, koja je već požnjevena, i trenutno je zrno u fazi sušenja, dok je na oko pet dunuma započeo organsku proizvodnju spelte, koja će nakon žetve takođe na sušenje.

"Pokušavamo da napravimo tu organsku proizvodnju i da se vratimo zdravoj hrani te da smo 100 odsto sigurni šta jedemo. Malo je ova godina bila diskutabilna zbog kiše, ali biće brašna", obećava Gavrić.

Brašno od aronije jedan je od ukupno 11 proizvoda koje na svom porodičnom gazdinstvu proizvode Marija i Sreto Ristić iz Ostružnje Donje, a najtraženiji je, kažu, sok od aronije.

Brašno od aronije, priča Marija, nastaje tako što se osušena biljka izmelje, a od praha koji se dobije ona čak umijesi pogačice, u koje doda sjemenke i brašno spelte. Jedina im je mana, kažu upućeni, što su malo tvrđe.

Zbog načina pripreme sok od aronije je najtraženiji proizvod koji dolazi sa gazdinstva Ristića.

"Hladno cijeđen, bez šećera, bez vode, bez konzervansa i njega je najteže pripremiti, najteže održati. Tu nema hemije i nema konzervansa. Znači, najkvarljivija je roba - najteže ju je pripremiti i najteže održati. Inače, dosta proizvoda je bez šećera i njih je takođe jako teško održati", kazala je Ristićeva.

Prije pet godina ona i njen suprug, koji su inače nezaposleni, odlučili su da se počnu baviti uzgojem aronije, koja u to vrijeme nije bila toliko popularna kultura na stanarskom području.

"Do sada nije bilo problema. Ove godine je malo kiša pokvarila pa ćemo vidjeti kako će biti... Nismo baš zadovoljni. Puno je bilo kiše, vlage i naglo sunca, tako da ima problema. Kvalitet ploda je u redu, samo što se mora prije obrati pa se bojimo da ne bi počelo da puca", ispričala je Marija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije