Privreda

Pratite nas na Google news

U Tivtu se gradi ekskluzivni hotel

U Tivtu se gradi ekskluzivni hotel
Foto: Ilustracija | U Tivtu se gradi ekskluzivni hotel
Tanjug

Ministarstvo finansija Crne Gore raspisalo je javni poziv za tridesetogodišnji zakup državnih 24.751 kvadrata u Ðuraševićima kod Tivta.

Investitor, koji pobijedi na tenderu, dužan je na toj parceli sagradi ekskluzivni hotel ranga pet zvezdica sa pratećim sadržajima.

Raspisivanje ovakve vrste javnog poziva, po pravilu, znači da su se državi već javili investitori koji su zainteresovani da ulože makar 50 miliona evra u ovaj posao.

Država u tridesetodišnji zakup izdaje katastarske parcele 635,636 i 637 u Ðuraševićima, koji se sada vode kao pašnjaci i šume treće klase.

Prema uslovima tendera, minimalna cijena davanja u zakup ove imovine iznosi 64.250 evra na godišnjem nivou (minimalna godišnja zakupnina iznosi 2,6 evra po kvadratu), u skladu sa Izvještajem o procjeni vrijednosti urbanizovanog zemljišta, pišu Dnevne novine, a prenosi RTCG.

Na tenderu mogu učestvovati sva zainteresovana lica, uključujući konzorcijume, koja otkupe Tendersku dokumentaciju i potpišu Izjavu o čuvanju povjerljivosti podataka u skladu sa tenderom.

Naknada za otkup tenderske dokumentacije iznosi 30.000 evra.

Ponuđač uz ponudu mora da uplati depozit ili dostavi bankarsku garanciju ponude u korist Ministarstva finansija CG u iznosu od 100.000 evra, izdatu od banke koja ima kreditni rejting najmanje BBB prema Standard and Poor's agenciji ili banke koju Tenderska komisija, prema svojoj diskreciji, odobri na osnovu unaprijed dostavljenog zahtjeva.

Država je budućem ponuđaču ponudila stroge uslove nadmetanja koji su razvrstani u dvije kolone, pa ponuđač mora ispuniti jednu od njih A ili B.

Prema uslovima A, ponuđač mora biti domaći ili međunarodni hotelski operater i brend koji je poznat i međunarodno priznat kao uspješan operater najmanje dva hotelska kompleksa, nivoa pet zvjezdica, ili mora imati iskustvo u projektovanju i upravljanju marinama i nautikom.

Budući investitor mora da dokaže da posjeduje finansijsku sposobnost i sredstva neophodna za realizaciju predviđenog projekta na potpun i blagovremen način i mora da dokaže da je u posljednje dvije kalendarske godine ostvario pozitivan finansijski rezultat, kao i da je u posljednjoj godini ostvario ukupan promet od najmanje pet miliona evra.

Uslovi kažu da ponuđač mora imati vrijednost imovine pod upravljanjem od najmanje 30 miliona evra i mora da dokaže da je u posljednje dvije poslovne godine, pojedinačno po godinama, ostvario pozitivan finansijski rezultat.

Takođe, investitor mora da dokaže da je u toku posljednjih pet poslovnih godina ostvario ukupan promet od najmanje dvadeset miliona evra.

Pored toga, ponuđač mora imati Pismo o namjerama ili sklopljen Ugovor o upravljanju sa renomiranom kompanijom koja u vlasništvu, suvlasništvu ili pod upravljanjem ima najmanje dva hotela i/ili rizorta, kategorije pet zvezdica i Pismo o namjerama ili sklopljen Ugovor o upravljanju sa kompanijom koja ima iskustva u projektovanju i upravljanju marinama i nautikom.

Od ponuđača se, između ostalog, očekuje da ponudi minimalnu cijenu zakupnine u iznosu od 64.250 evra na godišnjem nivou i da dostavi Investicioni program u kojem se precizno navode struktura i dinamika investicija i planirani izvor potrebnog investicionog kapitala.

Investicioni program mora biti obezbijeđen prihvatljivom garancijom banke.

Predloženi Investicioni program predstavljaće jedan od kriterijuma za ocjenu ponude.

Ponude se dostavljaju zaključno sa 15. oktobrom 2020. godine.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije