Privreda

U Zagrebu otvorena prva pametna prodavnica: Kasirke zamijenilo 150 kamera

U Zagrebu otvorena prva pametna prodavnica: Kasirke zamijenilo 150 kamera
Foto: exclusive.multibriefs.com | U Zagrebu otvorena prva pametna prodavnica: Kasirke zamijenilo 150 kamera

ZAGREB - U centru Zagreba otvorena je prva pametne maloprodajna trgovina u ovom dijelu Evrope.

Najbliža iduća nalazi se u Minhenu, a ukupno ih je na svijetu 200-tinjak.

U Evropi rekord drži Njemačka sa sedam pametnih trgovina, prenosi Jutarnji.hr.

Jozo Džakula, direktor informatike Konzuma kaže da je najveća novost u trgovini to što nema blagajni, odnosno trgovina funkcioniše kroz mobilnu aplikaciju.

"Predstavili smo novu mobilnu aplikaciju Konzum, unutar koje se korisnik registrira, odabere opciju Konzum SMART i zatim skenira kod na ulazu u trgovinu. Zatim može samo uzimati proizvode koje želi i sustav mu automatski radi naplatu kroz aplikaciju", pojašnjava Džakula.

Nova trgovina time je prva u Hrvatskoj u koju ne možete samo tako ušetati. Morate se prije njenog korištenja registrovati kako bi vas sistem povezao s nekom od vaših kartica i tako radio naplatu.

U Konzumu kažu da čim uzmete proizvod s police radi se naplata. Vratite li proizvod na policu, iznos vam se vraća. Transakcija se zaključuje na izlasku iz trgovine, a onda vam na mobilnu aplikaciju dolazi elektronski račun.

Za sve to zaduženo je 150 kamera koje su raspoređene po cijeloj trgovini. Kupcima nisu očite, jer se nalaze visoko iznad njihovih glava.

"Cijeli sustav je tražio da napravimo jako mnogo priprema, od računa koji se isporučuje na aplikaciju do AI-ja koji nam pomaže u upravljanju trgovinom", kaže Džakula.

Jedna od tih izmjena je i ta da je prodaja alkohola i drugih proizvoda koje ne bi smjeli biti dostupni maloljetnicima dodatno ograđena unutar trgovine.

Isto tako, u ovoj je trgovini moguće kupiti i robu u rinfuzi poput banana, ali se naplata radi po komadu. Nema vaganja robe.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije