Privreda

U Zasad polju, kod Trebinja niče mediteranski rasadnik

U Zasad polju, kod Trebinja niče mediteranski rasadnik
U Zasad polju, kod Trebinja niče mediteranski rasadnik

TREBINJE - Rasadnik submediteranskog i eumediteranskog sadnog materijala i hortikultura biće podignut u Zasad polju, kod Trebinja, na površini od oko 4,3 hektara.

Njega će, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, realizovati Centar za gazdovanje kršom Trebinje, a radovi počinju najdalje za dva mjeseca. Budući rasadnik, koji se nalazi na ulazu u Trebinje iz pravca Ljubinja, u petak su posjetili i direktor Centra za gazdovanje kršom Trebinje Branko Tasovac, zajedno sa pomoćnikom ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za resor šumarstva Goranom Zubićem, istakavši da će ovo u stvari biti turističko-proizvodni projekat, koristan i ugodan za oko.

Pomoćnik ministra precizirao je da će ovo biti projekat koji će Centru za gazdovanje kršom pružiti materijalnu potporu, jer nemaju svoju vlastitu sječivu masu, ali i sopstveni rasadnik iz koga bi presađivali drveće na ogoljene i opožarene površine.

"Ovdje je u planu formiranje rasadnika mediteranskog drvenastog bilja, poput hrasta medunca, koji je nešto otporniji na požare, ali i ukrasnog bilja kako bi imali stabilan sopstveni izvor finansiranja", objasnio je Zubić.

On dodaje da će rasadnik dati naročiti doprinos poboljšanju ekološke slike Trebinja, koja je u dobroj mjeri bila narušena i u prošlogodišnjim požarima, kada je od oko 200.000 hektara kojima gazduje ovaj centar, izgorjelo preko 20.000 hektara šume i niskog rastinja.

Zubić kaže da su krajem prošle godine podržali projekat Centra za gazdovanje kršom Trebinje kojim su aplicirali na iznos od 437.000 KM, te da će i ovaj projekat dati veliki doprinos razvoju ovog gazdinstva.

Zubić je precizirao da je završen projekat izvodljivosti i da je u toku izrada projekta na samom uređenju zemljišta i izboru vrsta koje bi se ovdje uzgajale.

Te kulture se, kako dodaje Tasovac, neće podudarati sa onima u rasadnicima koji već postoje u Republici Srpskoj, jer će se ovdje proizvoditi autohtono bilje za ovaj kraj.

"Te kulture će biti otpornije na požare, a sa druge strane, otvorićemo mogućnost izlaska na tržište proizvodnjom voćarskih vrsta, maslina, svih vrsta palmi i slično", precizirao je Tasovac.

On dodaje da za najdalje dva mjeseca počinju pripremni radovi na ifrastrukturi, odnosno, ograđivanje, dovođenje vode, struje i pravlje primarnih komunikacija na pomenutoj parceli, koja bi onda trebalo da bude spremna za proljećne radove.

Predavanje za stočare

Nakon posjete budućem rasadniku mediteranskog bilja, predstavnici resornog ministarstva su u prostorijama Poslovnog inkubatora u Trebinju održali i predavanje za stočare koji uzgajaju goveda u sistemu krava-tele.

Savjetnik ministra Miljan Erbez je ovom prilikom stočare istočne Hercegovine informisao o mogućnostima unapređenja proizvodnje goveđeg, junećeg i telećeg mesa, prema projektu sa jednom agencijom iz Češke, vrijednom 1,56 miliona maraka.

"Projekat će se realizovati u naredne četiri godine i podrazumijevaće nekoliko faza", naveo je Erbez.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije