Privreda

U četvrtak prvi Festival domaćih proizvoda

U četvrtak prvi Festival domaćih proizvoda
Foto: N.N. | U četvrtak prvi Festival domaćih proizvoda

Udruženje mladih ekonomista već nekoliko mjeseci radi na projektu "Kupuj domaće – ulaži u Srpsku!". Za to vrijeme članovi UMEK-a posjetili su nekoliko kompanija iz Republike Srpske, obišli njihove proizvodne pogone i upoznali se sa načinom rada istih.

Svaka posjeta je snimljena i kadrovi će biti dio kratkog video filma koji spremaju u cilju promocije domaćih kompanija i proizvoda. Takođe, organizovali su i predavanje na temu brendiranja i pravne zaštite proizvoda na tržištu, kako bi svim zainteresovanima pomogli da se na praktičnim primjerima upoznaju sa mogućnostima zaštite sopstvenog proizvoda.

Kao vrhunac prvog dijela projekta koji planiraju u kontinuitetu sprovoditi i u godinama koje slijede, mladi ekonomisti organizuju Festival domaćih proizvoda, koji će se u četvrtak, 13. decembra, održati u svečanom salonu na ostrvu Stara Ada u Banjaluci.

Mladi ekonomisti ističu da je osnovni cilj projekta da se u javnosti podigne svijest o značaju kupovine domaćih proizvoda i koliki uticaj ona ima na cjelokupnu ekonomsku situaciju u Republici Srpskoj, jer na taj način pokrećemo našu privredu, proizvodnju, zaposlenost i na kraju životni standard svih građana Republike Srpske.

"Cilj nam je da svaka osoba u Republici Srpskoj prilikom kupovine pogleda deklaraciju i porijeklo proizvoda koji kupuje!" – jednoglasni su članovi UMEK-a.

Na Festivalu domaćih proizvoda će se kao izlagači pojaviti proizvođači hrane i pića iz Republike Srpske, njih oko 40, budući da je ta djelatnost osnovna za ovu godinu projekta. Izlagači će predstaviti svoje najkvalitetnije proizvode posjetiocima i omogućiti im da iste na licu mjesta besplatno degustiraju. Na taj način svi posjetioci će imati priliku da se upoznaju sa vrhunskim kvalitetom velikog broja domaćih proizvoda, koji su često nepravedno zapostavljeni, iako po karakteristikama uopšte ne zaostaju za uvoznim, već su i mnogo bolji.

Na Festivalu domaćih proizvoda izlagači će biti neke od najpoznatijih kompanija iz Republike Srpske,  ali i veliki broj manjih, ali jednako vrijednih proizvođača.

Učešće su do sada potvrdili: Vinarija Jungić, Prijedorčanka (Gazdina rakija), Vitinka, Vitaminka, Mesna industrija Tulumović, Mljekara Pađeni, Banjalučka pivara, Žitoprodukt, kraft pivare Gorštak, Drama, MCB, Trigger, Vinarija Sekulović, Vinarija Pajić, Pčelarstvo “Bajović”, proizvođači meda Rajčević i Gagić, proizvođači rakije Radanović, Verićka, Kozarski Biser, Monogram i Lola, Mesna industrija “Ognjište”, proizvođači proizvoda od svježeg voća PZ Uvac iz Rudog, Sava Semberija, organski sokovi “Vrhovac”, sir Trapist “Marija Zvijezda”, koziji sir Poljoprivredno domaćinstvo “Klekovača”, mliječni proizvodi “Plave vode”, prirodni likeri i proizvođači sira i meda iz Republike Srpske koji posluju u okviru Prirodno BiH, proizvođači hljeba i pekarskih proizvoda “Marcello” i “Žitopeka”, Ukijeva čokoladna bajka. Tu su i Hercegovačka kuća, Gazdinstvo Ribnik i Velhems.

Ulaznice za Festival domaćih proizvoda po cijeni od 20 KM se mogu kupiti u Caffe baru MED u ulici Majke Jugovića 24, putem mobilnog tima Udruženja mladih ekonomista, koji će Vam karte donijeti na dogovorenu adresu, kao i na dan samog događaja. Ulaznica obezbjeđuje neograničenu (besplatnu) konzumaciju svih proizvoda koje će izlagači da predstave na Festivalu.

Sve informacije možete pronaći na njihovom web sajtu www.umek-rs.com  , kao i na stranicama na društvenim mrežama Facebook, Instagram, LinkedIn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije