Privreda

U fokusu Svjetske banke nova zapošljavanja u BiH

U fokusu Svjetske banke nova zapošljavanja u BiH
Foto: Ustupljena fotografija | U fokusu Svjetske banke nova zapošljavanja u BiH

SARAJEVO - Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda razgovarao je sa direktorom Svjetske banke (SB) za BiH i Crnu Goru Kristoferom Šeldonom, a na sastanku je istaknuto da je u finalnoj fazi izrada novog Sporazuma o partnerstvu između BiH i SB za period 2022. – 2026. godina i da je fokus na projektima iz oblasti poljoprivrede, očuvanja okoline, nastavak jačanja sistema zdravstvene zaštite i podrške zapošljavanju.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo što je Odbor SB dao zeleno svjetlo za dva projekta za BiH, jedan za zdravstvo od 75 miliona dolara i drugi za poljoprivredu vrijedan 68 miliona dolara.

Bevanda se zahvalio čelnicima Svjetske banke na pomoći koju kontinuirano pružaju BiH kroz mnogobrojne projekte, posebno u vrijeme pandemije Covid-19. Naglašeno je da će se u budućim projektima Svjetska banka više fokusirati na pomoć privatnom sektoru, inkluzivnom zapošljavanju i zaštiti okoline, kao i reformama u javnim preduzećima.

"Predstavnici Svjetske banke zahvalili su se Bevandi na ličnom angažmanu u pripremi i realizaciji važnih projekata u BiH", saopšteno je iz Bevandinog kabineta.  

Sastanku je prisustvovala i šefica Ureda Međunarodne financijske korporacije Lada Buševac koja je predstavila podatke u vezi s javnim investicijama i predstojećim projektima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije