Privreda

U funkciji portal SDG indikatora

U funkciji portal SDG indikatora
Foto: Screenshot | U funkciji portal SDG indikatora
Srna

SARAJEVO - BiH od danas ima zvanični SDG portal koji omogućava prađenje napretka zemlje u sprovođenju Ciljeva održivog ravoja (SDG) Ujedinjenih nacija (UN), saopšteno je iz Agencije za statistiku BiH.

Na portalu za koordinaciju aktivnosti razvoja, proizvodnje i diseminacije indikatora održivog razvoja zemlje svim korisnicima biće na raspolaganju ažurirani podaci o statusu globalnih SDG indikatora za BiH.

Tim povodom vršilac dužnosti direktora Agencije za statistiku BiH Vesna Ćužić izjavila da je BiH, kao jedna od 170 zemalja članica UN, posvećena realizaciji globalnih ciljeva iz UN Agende za održivi razvoj do 2030. godine.

Ona je naglasila da Agencija za statistiku BiH ima ključnu ulogu u razvoju, proizvodnji i diseminaciji kvalitetnih i međunarodno uporedivih indikatora za mjerenje napretka u svakoj od definisanih oblasti u BiH.

Ćužićeva ističe da je Agencija za statistiku BiH razvila portal uz tehničku podršku Ekonomske komisije UN za Evropu (UNECE).

"Proces pristupanja EU i sprovođenje Agende za održivi razvoj do 2030. komplementarni su procesi koji se uzajamno jačaju, pa će ovaj projekat, takođe, doprinositi i razvoju i unapređenju zvanične statistike BiH", kaže Ćužićeva.

Na Samitu UN o održivom razvoju 25. septembra 2015. godine države članice usvojile su Program održivog razvoja do 2030. godine, koji sadrži 17 Ciljeva održivog razvoja.

Ovaj program je usvojen s ciljem iskorjenjivanja siromaštva, borbe protiv neravnopravnosti, nepravde i rješavanje pitanja klimatskih promjena do 2030. godine.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije