Privreda

U istočni dio Srpske plasirano oko 25,8 miliona KM

U istočni dio Srpske plasirano oko 25,8 miliona KM
Foto: N.N. | U istočni dio Srpske plasirano oko 25,8 miliona KM
Srna

BANJALUKA - Investiciono-razvojna banka /IRB/ Republike Srpske prošle godine plasirala je u istočni dio Srpske oko 25,8 miliona KM, rečeno je Srni u ovoj finansijskoj instituciji.

Oko 22,7 miliona KM ili 89,1 odsto, odnosi se na kredite, oko 2,8 miliona KM na plasmane u hartije od vrijednosti, a nešto manje od 300.000 KM je odobreno na bespovratnoj osnovi putem finansijskog mehanizma za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja u Srpskoj.

"Na ovaj način je plan kreditnih plasman premašen za gotovo 60 odsto, dok je u poređenju sa 2016. godinom zabilježen kreditni rast od 20 odsto", naglašeno je iz IRB-a.

U posmatranom periodu najviše kreditnih sredstava u istočni dio Republike Srpske plasirano je putem kredita za preduzetnike i preduzeća, i to oko 17,6 miliona KM, putem 38 zahtjeva, a putem 81 odobrenog zahtjeva za stambeni kredit plasirano je oko 4,9 miliona KM.

Oko 217.500 KM plasirano je putem 20 odobrenih zahtjeva za kredite za mikrobiznis u poljoprivredi.

Posmatrano po djelatnostima, najviše sredstava plasirano je u drvnu industriju, i to oko 7,2 miliona KM putem 13 odobrenih zahtjeva, dok je putem sedam odobrenih zahtjeva plasiirano oko 3,8 miliona KM u građevinarstvo.

"U turizam je odobreno 2,3 miliona KM putem tri odobrena zahtjeva, a u prehrambenu industriju nešto više od milion KM, i to putem dva odobrena zahtjeva", navode iz IRB-a i dodaju da je za tri zahtjeva odobreno 890.000 KM za transport.

U stručne, naučne i uslužne djelatnosti odobreno je 728.000 KM, u poljoprivredu oko 337.500 KM, dok je za ostale djelatnosti putem četiri odobrena kredita plasirano oko 1,5 miliona KM.

Kada je riječ o stambenim kreditima plasiranim u istočni dio Srpske, iz IRB-a naglašavaju da su oni po izuzetno povoljnim uslovima.

"Sva kreditna sredstva plasirana su putem finansijskih posrednika koji ih uredno vraćaju, i to prema ugovorenoj dinamici", navode iz IRB-a, te dodaju da će kontinuirana podrška projektima u istočnom dijelu Republike Srpske biti nastavljena i u ovoj godini.

Iz ove finansijske institucije naglašavaju da je u ovoj godini planirano 14,2 miliona KM za kreditne plasmane, te da će ukupan iznos plasmana zavisiti od ispoljene tražnje za istima od strane korisnika.

"Osim kreditnih plasmana i finansiranja projekata putem emisija hartija od vrijednosti, kvalifikovanim aplikantima sa ovog područja za finansiranje lokalnih razvojnih projekata biće dostupna i bespovratna sredstva u okviru novog ciklusa finansijskog mehanizma za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja", rečeno je Srni u Investiciono-razvojnoj banci Republike Srpske.

RS

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Izdvojeno
Najčitanije