Privreda

U istočni dio Srpske plasirano oko 25,8 miliona KM

U istočni dio Srpske plasirano oko 25,8 miliona KM
Foto: N.N. | U istočni dio Srpske plasirano oko 25,8 miliona KM
Srna

BANJALUKA - Investiciono-razvojna banka /IRB/ Republike Srpske prošle godine plasirala je u istočni dio Srpske oko 25,8 miliona KM, rečeno je Srni u ovoj finansijskoj instituciji.

Oko 22,7 miliona KM ili 89,1 odsto, odnosi se na kredite, oko 2,8 miliona KM na plasmane u hartije od vrijednosti, a nešto manje od 300.000 KM je odobreno na bespovratnoj osnovi putem finansijskog mehanizma za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja u Srpskoj.

"Na ovaj način je plan kreditnih plasman premašen za gotovo 60 odsto, dok je u poređenju sa 2016. godinom zabilježen kreditni rast od 20 odsto", naglašeno je iz IRB-a.

U posmatranom periodu najviše kreditnih sredstava u istočni dio Republike Srpske plasirano je putem kredita za preduzetnike i preduzeća, i to oko 17,6 miliona KM, putem 38 zahtjeva, a putem 81 odobrenog zahtjeva za stambeni kredit plasirano je oko 4,9 miliona KM.

Oko 217.500 KM plasirano je putem 20 odobrenih zahtjeva za kredite za mikrobiznis u poljoprivredi.

Posmatrano po djelatnostima, najviše sredstava plasirano je u drvnu industriju, i to oko 7,2 miliona KM putem 13 odobrenih zahtjeva, dok je putem sedam odobrenih zahtjeva plasiirano oko 3,8 miliona KM u građevinarstvo.

"U turizam je odobreno 2,3 miliona KM putem tri odobrena zahtjeva, a u prehrambenu industriju nešto više od milion KM, i to putem dva odobrena zahtjeva", navode iz IRB-a i dodaju da je za tri zahtjeva odobreno 890.000 KM za transport.

U stručne, naučne i uslužne djelatnosti odobreno je 728.000 KM, u poljoprivredu oko 337.500 KM, dok je za ostale djelatnosti putem četiri odobrena kredita plasirano oko 1,5 miliona KM.

Kada je riječ o stambenim kreditima plasiranim u istočni dio Srpske, iz IRB-a naglašavaju da su oni po izuzetno povoljnim uslovima.

"Sva kreditna sredstva plasirana su putem finansijskih posrednika koji ih uredno vraćaju, i to prema ugovorenoj dinamici", navode iz IRB-a, te dodaju da će kontinuirana podrška projektima u istočnom dijelu Republike Srpske biti nastavljena i u ovoj godini.

Iz ove finansijske institucije naglašavaju da je u ovoj godini planirano 14,2 miliona KM za kreditne plasmane, te da će ukupan iznos plasmana zavisiti od ispoljene tražnje za istima od strane korisnika.

"Osim kreditnih plasmana i finansiranja projekata putem emisija hartija od vrijednosti, kvalifikovanim aplikantima sa ovog područja za finansiranje lokalnih razvojnih projekata biće dostupna i bespovratna sredstva u okviru novog ciklusa finansijskog mehanizma za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja", rečeno je Srni u Investiciono-razvojnoj banci Republike Srpske.

RS

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije