Privreda

U kratkom roku izdato 600 turističkih vaučera

U kratkom roku izdato 600 turističkih vaučera
Foto: N.N. | U kratkom roku izdato 600 turističkih vaučera

BIHAĆ - Program subvencioniranja turističkih i ugostiteljskih usluga putem vaučera u vrijednosti od 200 maraka, koji je pokrenuo grad Bihać u saradnji s UNDP BiH, polučio je dobre rezultate te je u kratkom roku izdato 600 vaučera.

Prema riječima Armina Amidžića, predsjednika Turističke zajednice Bihaća, ovo je donekle popravilo teško stanje u turizmu uzrokovano pandemijom virusa korona i njegovim ekonomskim posljedicama.

"Uspjeli smo na ovaj način zainteresovati domaće turiste iz svih dijelova zemlje za Bihać, tako da je cijeli ovaj projekat imao multiplikativni efekat i dao je dobre rezultate", istakao je Amidžić.

Prema njegovim riječima, preostalo je još 100 vaučera, koji će turistima biti dostupni krajem avgusta. Inače, radi se o vaučerima u vrijednosti od 200 maraka, koji su podijeljeni putem javnog poziva. Za njihovo izdavanje iz gradskog budžeta je osigurano 100.000, dok je UNDP obezbijedio dodatnih  54.000 maraka, a na ovaj način je realizirano oko 2.800 noćenja u Bihaću.

Program subvencioniranja turističkih i ugostiteljskih usluga putem vaučera je još jedan doprinos gradske vlasti u ekonomskom oporavku privrede u Bihaću od posljedica pandemije virusa korona, a gradonačelnik Šuhret Fazlić kaže da je dosad izdvojeno 1,3 miliona maraka za podršku privrednim subjektima koji nisu radili za vrijeme korona virusa.

"Kako nam je turizam jedna od razvojnih šansi odlučili smo da kroz ovaj projekat konkretno pomognemo našim turističkim djelatnicima koji su uložili značajna sredstva u povećanje smještajnih kapaciteta i turističke ponude pred ovu sezonu. Od ovog projekta svi će imati koristi, a najviše naš grad i njegova promocija kod domaćih turista", dodao je on.

Tokom proteklih godina turizam je u Bihaću postao respektabilna privredna grana, ali je zbog globalne pandemije ovogodišnja sezona potpuno podbacila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije