Privreda

U ovoj opštini u BiH izgrađena prva fabrika nakon 40 godina

U ovoj opštini u BiH izgrađena prva fabrika nakon 40 godina
Foto: Ramski vjesnik | U ovoj opštini u BiH izgrađena prva fabrika nakon 40 godina

PROZOR-RAMA - Kamen temeljac za moderni proizvodni pogon tvornice “GS-Rama” položen je tačno prije godinu dana u Prozor-Rami, a sada je ovo zdranje već poprimilo finalne obrise.

Radovi na ovom velebnom zdanju su konstantni, a u poslovnoj zoni “Izlaz” svakim su danom sve vidljiviji dio tvornice za proizvodnju, kao i upravna zgrada. Opština Prozor-Rama je tako nakon 40 godina dočekala početak izgradnje modernog proizvodnog pogona.

Povelju koja je tog dana ubačena u temelje u metalnoj kapsuli, potpisali su: Snježana Köpruner, direktorica “GS-Holding“ GmbH Regensburg iz Njemačke, saradnici iz firme Liebherr iz Bischofshofena, Helmut Kaindlom i Hannes Rieser i načelnik opšine Prozor-Rama Jozo Ivančević.

Građevinski radovi na proizvodnoj hali su pri kraju. Nakon svih armirano-betonskih radova i montaže zadnjeg dijela krovne konstrukcije, paralelno su se izvodili radovi na postavljanju fasadnih i krovnih panela.

Urađeni su vodovod i kanalizacija, kao i elektro i strojarske instalacije, što je preduslov za instalaciju mašina koji će se koristiti u proizvodnji.

Ugovor za izgradnju je potpisan u septembru 2022. godine. Projekt je ovo u vrijednosti oko 20 miliona evra. Kompleks moderne arhitekture prostire se na deset hiljada metara kvadratnih i namijenjen je radu od 200 do 250 radnika. Opština Prozor-Rama u ovom projektu učestvuje finansijskom podrškom od dva miliona KM.

U toku su završni radovi na proizvodnom pogonu i montaži arrmirano-betonskih elementata, javio je Ramski vjesnik.

Za potrebe rada u novoj tvornici “GS-Rama” d.o.o. trenutno je aktivno 50 radnika, od kojih je manji dio na obuci, dok je većina spremna za samostalan rad.

Kako je ranije rečeno, u tvornici je planirana proizvodnja metalnih dijelova za njemačkog partnera. Vrlo brzo, nakon uhodavanja posla, proizvodni asortiman će biti proširen na dijelove za električna dostavna vozila.

 

Investitor je “GS HOLDING” GmbH Regensburg, Njemačka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije