Privreda

U ponedjeljak nastavak pregovora o radu ArcelorMitala i sudbini radnika

U ponedjeljak nastavak pregovora o radu ArcelorMitala i sudbini radnika
Foto: RTRS | U ponedjeljak nastavak pregovora o radu Arselor Mitala i sudbini radnika

​Još nije donesena konačna odluka o najavljenom otpuštanju 300 radnika prijedorskog rudnika ArcelorMital zbog smanjenja proizvodnje željezne rude od prvog septembra, a pregovori o ovom pitanju trebalo bi da budu nastavljeni najkasnije do ponedjeljka, poručeno je nakon višečasovnog sastanka održanog danas u Prijedoru.

Sastanku su prisustvovali predstavnik kompanije ArcelorMital Bidžu Nair, direktor ArcelorMitala Prijedor Mladen Jelača, direktor Rudnika željezne rude Ljubija Stanko Vujković, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, te predstavnici nekoliko sindikalnih organizacija, javlja RTRS.

Sindikat metalaca i rudara Republike Srpske od Arselor Mitala traži obustavljanje odluke o smanjenju broja radnika i ističu da su, ukoliko bude potrebe, spremni i na radikalne poteze.

"Sindikat najviše insistira na pronalasku konkretnog rješenja, na tome da se obje strane obavežu da će svoje obaveze ispunjavati u potpunosti i da ne smiju štetu trpiti radnici. Radnici moraju da razmišljaju samo o sigurnim radnim mjestima, a ne o otpuštanjima", rekao je Saša Kukolj, predsjednik Sindikata radnika rudnika ArcelorMitala.

Ministar industrije, energetike i rudarstva je poručio da je najvažnije pronaći rješenje za nastavak rudarske proizvodnje na ovom području, a gradonačelnik Prijedora apeluje i na Vladu Srpske i rukovodstvo Arselor Mitala da što prije pronađu rješenje.

"Danas smo razgovarali o otvorenim pitanjima i rečeno je da će u naredna tri dana biti definisan sadržaj javnog poziva, na osnovu čega će biti raspisan poziv i izabrana finansijska kuća koja će definisati i model transfernih cijena. Sporno pitanje dugi niz godina je pitanje poreza, koji je Poreska uprava ustanovila za Arselor Mital, a koji oni nisu prihvatili da plaćaju, smatrajući da Uprava nije primijenila adekvatan model transfernih cijena i da po tom osnovu oni nemaju poreski dug", rekao je Đokić.

Predsjednik UO ArcelorMitala, Bidžu Nair, izrazio je nadu da će uskoro biti pronađeno rješenje za situaciju u kojoj se rudnik nalazi.

"Moramo pronaći rješenje kako da produžimo rudarstvo u Prijedoru, ne samo za 10 godina, nego za idućih 30 i moram naglasiti vrijeme ide, neće čekati na nas i poslije će nam biti žao",rekao je Nair.

Podsjećamo, iz ArcelorMitala ranije su saopštili da, zbog smanjenja proizvodnje željezne rude, od 1. septembra planiraju da smanje broj zaposlenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije