Privreda

U ponedjeljak o smanjenju carinskih stopa i kvalitetu tečnih naftnih goriva

U ponedjeljak o smanjenju carinskih stopa i kvalitetu tečnih naftnih goriva
Foto: Arhiva | U ponedjeljak o smanjenju carinskih stopa i kvalitetu tečnih naftnih goriva

SARAJEVO - Savjet ministara trebalo bi sutra da razmatra prijedlog odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određene robe do 31. decembra iduće godine.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa predložilo je na dnevni red sutrašnje sjednice ovu, kao i odluke o dopuni odluke o otvaranju privremenih tarifnih kvota pri uvozu mineralnih đubriva, te o kvalitetu tečnih naftnih goriva, saopšteno je iz Savjeta ministara

Na dnevnom redu naći će se i prijedlozi odluka o dopuni odluke o otvaranju privremenih tarifnih kvota pri uvozu mineralnih đubriva, te o kvalitetu tečnih naftnih goriva, saopšteno je iz Savjeta ministara.

U drugom krugu glasanja, na dnevnom redu je nacrt osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma između BiH i Hrvatske o izgradnji gasovoda "Južna interkonekcija BiH i Hrvatske" i nacrt osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma između BiH i Srbije o izgradnji gasovoda "Nova istočna interkonekcija BiH i Srbije".

Savjet ministara trebalo bi da razmatra i Nacrt sporazuma o zajmu /drugi projekt podrške zapošljavanju/ između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, čiji je predlagač Ministarstvo finansija i trezora.

Na prijedlog istog ministarstva, na dnevnom redu je i Nacrt sporazuma o finansiranju godišnjeg akcijskog programa za BiH za 2021. godinu između EU, koju predstavlja Evropska komisija, i BiH, koju predstavlja Direkcija za evropske integracije Savjeta ministara.

Na dnevnom redu su i nacrti zakona o spoljnim poslovima BiH, o sklapanju i izvršavanju međunarodnih ugovora, o slobodi pristupa informacijama na nivou institucija BiH i o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH.

Na prijedlog Ministarstva finansija trebalo bi da bude razmotrena i Inicijativu za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o zajmu /Regionalni program integrisanog razvoja koridora rijeke Save i Drine/ između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj.

Prijedlog programa javnih investicija/razvojno-investicijskog programa institucija BiH 2023-2025. godine i Prijedlog odluke o visini naknade koju plaća operator vazduhoplovstva po prevezenom putniku i toni prevezene robe/tereta u odlasku sa aerodroma u BiH takođu su među temema naredne sjednice.

Na prijedlog Ministarstva bezbjednosti trebalo bi da se razmatra pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o provođenju Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Na dnevnom redu je i Informacija o održanim konsultacijama sa Evropskom komisijom u vezi sa donošenjem Odluke Savjeta ministara o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrevnog drveta i proizvoda od drveta, te Informacija o vremenu čekanja prevoznika na graničnim prelazima i problematici ograničenja dana boravka vozača i voznog osoblja u području EU.

Imenovanja i istek mandata u institucijama BiH takođe će biti jedna od tema sjednice.

Sjednica je zakazana sa početkom u 13.00 časova u Zgradi zajedničkih institucija BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije