Privreda

U prvih šest mjeseci prihodi i primici 2,272 milijarde KM

U prvih šest mjeseci prihodi i primici 2,272 milijarde KM
Foto: N.N. | U prvih šest mjeseci prihodi i primici 2,272 milijarde KM
Srna

BANJALUKA - Prihodi i primici planirani budžetom Republike Srpske u prva dva kvartala ove godine ostvareni su u iznosu od 2,272.3 milijardi KM, navodi se u Konsolidovanom izvještaju o izvršenju budžeta Republike Srpske za prvo polugodište.

U izvještaju se ističe da su budžetski prihodi u prva dva kvartala ove godine ostvareni u iznosu od 1,473 milijarde KM.

Strukturu prihoda čine prihodi od direktnih poreza u iznosu od 712,5 miliona KM, indirektni porezi u iznosu od 646,9 miliona KM i neporeski prihodi od 112,5 miliona KM.

Primici od finansijske imovine u prva dva kvartala ove godine ostvareni su u iznosu od 32,4 miliona KM, od čega su najznačajniji primici po osnovu naplate zajmova datih javnim preduzećima u iznosu od 22,2 miliona KM.

U prva dva kvartala ove godine realizovane su dvije emisije dugoročnih obveznica Republike Srpske u ukupnom iznosu od 46,9 miliona KM i emisija na međunarodnom finansijskom tržištu u iznosu od 580,4 miliona KM.

Primici po osnovu emitovanih trezorskih zapisa Republike Srpske ostvareni su u iznosu od 115 miliona KM.

Rashodi i izdaci planirani budžetom u prva dva kvartala ove godine iskazani su u iznosu od 1,834.7 milijardi KM, dok je za redovno servisiranje ino-duga izdvojeno 132,3 miliona KM.

Nastavljena je kontinuirana amortizacija unutrašnjeg duga i iz redovnih budžetskih sredstava izdvojeno je 163,7 miliona KM, a stanje novčanih sredstava na redovnim i namjenskim računima budžeta Republike Srpske na dan 30. juni ove godine iznosilo je 651,9 miliona KM.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije