Privreda

U susret turističkoj sezoni u Trebinju: Grad plaća testiranja hotelijera

U susret turističkoj sezoni u Trebinju: Grad plaća testiranja hotelijera
Foto: N.N. | U susret turističkoj sezoni u Trebinju: Grad će platiti testiranja hotelijera
Vesna Duka

TREBINJE - Grad Trebinje će, u saradnji sa Domom zdravlja i Bolnicom Trebinje, obezbijediti besplatno testiranje svih zaposlenih u hotelima na području ovog grada, a ima ih oko dvije stotine.

Ovo je dogovoreno nakon sastanka predstavnika Gradske uprave i zdravstvenih ustanova Trebinja sa ugostiteljima i hotelijerima ovog grada, jer je to, kako je rekao Ćurić, značajan korak u smislu iznalaženja rješenja da ne propadne predstojeća turistička sezona.

"Testiranja će biti periodična i obavljaće se o trošku Grada, što će biti samo jedan od načina na koji ćemo reagovati kako bismo pomogli ovom sektoru, iako smo svjesni da dva mjeseca u sezoni ne mogu podmiriti sve potrebne troškove", kazao je Ćurić.

Pojašnjavajući da je u gradskom budžetu za pomoć sektoru turizma i uopšte privredi za sada planirano 100.000 maraka, on je kazao da će se, ako bude potrebno, izdvojiti još i više novca u ove svrhe, a zavisno od situacije sa pandemijom, sagledaće se i mogućnosti ponovne dodjele turističkih vaučera.

"Zdravlje nam je i dalje najbitnije, ali i privreda mora da živi, tako da je naša pomoć neophodna i mi ćemo je realizovati, a u saradnji sa turističkim radnicima, sagledaćemo šta je to što ovom sektoru može pomoći", dodao je gradonačelnik Ćurić, pojasnivši da je jedan od vida pomoći i taj da se određeni privrednici skupštinskim odlukama mogu i osloboditi dijela obaveza.

Vanja Šipovac, direktor za turizam, hotelijerstvo i ugostiteljstvo Poslovnog sistema "Svislajon Takovo" je u ime turističkih radnika pozdravila ovu ideju, napominjući da bi prioritet u narednom periodu za ozbiljniju turističku sezonu trebala biti masovna vakcinacija i turističkih radnika, ali ljudi koji rade u medijima i koji promovišu turizam.

"Ja sam uvijek optimista i mislim da nas i pored svega čeka jedna dobra i kvalitetna sezona, ali isto tako mislim da je vrlo važno timski izaći sa pozitivnim porukama pred turiste", dodala je Šipovac.

Ona je napomenula da bi, sa druge strane, dobro bilo da i turisti imaju neku vrstu potvrde da su vakcinisani, da nemaju koronu ili da su je preležali.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije