Privreda

U završnoj fazi ratifikacija sporazuma o saradnji BiH sa Turskom

U završnoj fazi ratifikacija sporazuma o saradnji BiH sa Turskom
Foto: N.N. | U završnoj fazi ratifikacija sporazuma o saradnji BiH sa Turskom

SARAJEVO - Savjet ministara utvrdio je Prijedlog odluke o ratifikaciji sporazuma sa Vladom Turske o saradnji u infrastrukturnim i građevinskim projektima, koji je potpisan 16. marta u Ankari, saopšteno je iz Savjeta ministara.

"Cilj sporazuma je konkretizacija daljih aktivnosti u saradnji dvije zemlje na realizaciji infrastrukturnih projekata u BiH, posebno izgradnje auto-puta Sarajevo–Beograd", dodaje se u saopštenju.

Utvrđen je i Prijedlog odluke o ratifikaciji sporazuma o vojno-finansijskoj saradnji između Savjeta ministara i Vlade Turske i implementacioni protokol u vezi sa finansijskom pomoći između Savjeta ministara i Vlade Turske, koji je potpisan 3. marta u Ankari.

"Ratifikacijom ovog sporazuma stvaraju se uslovi za realizaciju donacije vrijedne 200 miliona turskih lira za Ministarstvo odbrane u Savjetu ministara kojom Turska u narednim godinama želi pomoći u rješavanju pitanja opremljenosti i osposobljenosti sistema odbrane u BiH i realizovanja aktivnosti iz programa bilateralne vojne saradnje", navodi se u saopštenju.

Iz Savjeta ministara dodaju da je u skladu sa implementacionim protokolom obezbijeđena finansijska pomoć Turske za stručno usavršavanje pripadnika Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH koji pohađaju obuku/kurseve organizovane/koordinirane u centrima za obuku turskih oružanih snaga.

Na sjednici je utvrđen Prijedlog odluke o ratifikaciji sporazuma koji se odnosi na uzajamno priznavanje i zamjenu vozačkih dozvola između Savjeta ministara i Vlade Turske, koji je potpisan 16. marta u Ankari.

"Cilj sporazuma je uzajamno priznavanje vozačkih dozvola koje izdaju nadležni organi u BiH i Turskoj vlasnicima vozačkih dozvola koji legalno borave na teritoriji druge ugovorne strane", dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije