Privreda

U zemlji luksuza čak 70 odsto firmi stavlja ključ u bravu

U zemlji luksuza čak 70 odsto firmi stavlja ključ u bravu
Foto: Ilustracija | U zemlji luksuza čak 70 odsto firmi stavlja ključ u bravu

Zapanjujućih 70 odsto preduzeća u Dubaiju očekuje da će staviti katanac na vrata u narednih šest mjeseci, jer su pandemija Kovid-19 i mjere ograničenja uvedene zbog nje uništile tražnju, pokazuje danas objavljeno istraživanje Privredne komore Dubai.

Komora je anketirala 1.228 generalnih direktora u brojnim sektorima između 16. i 22. aprila, za vrijeme najrigoroznijih mjera ograničenja kretanja ljudi, a skoro tri četvrtine anketiranih bila su mala preduzeća sa manje od 20 zaposlenih, prenosi CNBC.

Više od dvije trećine ispitanika smatra da im prijeti umjeren ili visok rizik od izlaska iz posla u narednih šest mjeseci. Tačnije, oko 27 odsto je reklo da očekuje da će zatvoriti firmu narednog mjeseca, a 43 procenta da će izaći iz posla u roku od šest mjeseci.

Privreda Dubaija, koja je najdiverzifikovanija i najnezavisnija od prihoda od nafte u Persijskom zalivu, oslanja se pretežno na sektore kao što su ugostiteljstvo, turizam, zabava, logistika, nekretnine i maloprodaja.

Hoteli i restorani ove zemlje imaju visoku međunarodnu reputaciju, a skoro polovina njih, koje je komora anketirala, očekuje da će prestati sa radom već narednog mjeseca.

Oko 74 odsto putničkih i turističkih kompanija predviđa da će tada zatvoriti vrata, a istu sudbinu očekuje i 30 procenata preduzeća u sektoru transporta, skladištenja i komunikacija.

"Mjere potpunog i djelimičnog zatvaranja grada dovode do zastoja tražnje na ključnim tržištima. Dvostruki udarac od pandemije i mjera ograničenja obara ekonomsku aktivnost do nivoa kakvi nisu zabilježeni ni tokom finansijske krize", navela je komora Dubaija u svom izvještaju "Uticaj Kovid-19 na poslovnu zajednicu Dubaija".

Portparol Komore ukazao je, međutim, da treba imati u vidu da je anketa sprovedena među 1.228 od 245.000 kompanija u Dubaiju, i to u aprilu kada su na snazi bile najstrože mjere ograničenja, te da su "njihova osjećanja bila zasnovana na očekivanjima da će najstroža faza zatvaranja biti produžena".

"Predviđamo da će se poslovno povjerenje znatno poboljšati narednih nedjelja i mjeseci kada se preduzeća vrate u normalnije uslove rada", dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije