Privreda

Ugovoreni otkup budućnost poljoprivrede u Semberiji

Ugovoreni otkup budućnost poljoprivrede u Semberiji
Foto: N.N. | Ugovoreni otkup budućnost poljoprivrede u Semberiji
Nataša Tadić

BIJELJINA - Poljoprivrednici u Semberiji i Janji ove godine zasijali su više parcela povrća jer imaju ugovoren otkup i prodaju u fabrici "Semberka". Ugovoreni otkup od poljoprivrednih proizvođača je jedini način da opstanu, tvrde poljoprivrednici.

Na području Janje i Semberije zasijana su 82 hektara krompira, a prošle godine su bila 32. Povećanje broja parcela je rezultat ugovorenog otkupa fabrike "Semberka" od proizvođača. Među njima je i Nedžad Velagić, koji je zasijao oko 2,5 hektara industrijskog krompira te hektar druge vrste krompira. Osim toga, zasijao je i paprike, kupus, lubenicu, dinju, kukuruz... Ukupno obrađuje 20 hektara zemlje. Kaže da poljoprivrednici teško opstaju.

"Kao prvo potrebna su velika ulaganja, a drugo - na svom imanju moraš biti radnik, blagajnik, direktor, ekonomista, agronom... Da bi to postigao, moraš se odricati mnogih stvari. Ali opstaje se. Ne znaš ni kada je slava ni kad praznik, jer moraš biti na njivi. Mora se živjeti", ispričao nam je Veladžić i naglasio da mu je olakšanje što zna da će krompir isporučiti "Semberki".

Poljoprivrednicima mnogo znači što prije sjetve dobiju sjeme i đubrivo, a razliku cijene će regulisati prilikom predaje proizvoda u fabriku.

"Ovaj projekat nije vezan samo za Janju. Imamo kooperante iz cijele Bijeljine i Semberije. Mnogi ljudi su zainteresovani. Nemamo pijace, nesigurnost je na tržištu, oscilacije u cijenama, nemamo dovoljno ni kupaca. Međutim, ovo je ugovoreno i idemo u dobrom pravcu", rekao je Mujo Bogaljević iz Poljoprivredne zadruge "Agrofarmer" iz Janje.

Zanimljivo je da su se neki proizvođači prvi put odlučili posijati paštrnjak, koji čini bazu dodataka za jelo, a sve ga je teže nabaviti iz Srbije. Rade Jovičević, poljoprivredni proizvođač, nabavio je sjeme također iz Srbije.

"Dobili smo sjeme i zasijali. Strah je bio hoće li nići. Ta kultura je poznata po tome da teško niče, ali niklo je. Imali smo sreće. Sada je u fazi dva ili tri prva lista i prvo prskanje je završeno. Kada je nikla, smatramo da je godina za nas završena, jer to je najveći problem u cijeloj priči oko paštrnjaka", izjavio je Jovičević.

Ako uspije i dalje proizvoditi paštrnjak, Jovičević ima namjeru uzeti kombajn, prvi te vrste u BiH, za vađenje mrkve, paštrnjaka, peršuna, celera i svih drugih korjenašica.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Još jedna velika investicija Central osiguranja

Marketing tim / 26.07.2021 10:46

U proteklom periodu Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. su svojoj poslovnoj mreži dodali još jednu stanicu tehničkog pregleda. Radi se o kupovini suvremenog tehničkog pregleda u Kreševu.

Central osiguranja d.d. | Još jedna velika investicija Central osiguranja

Ovom akvizicijom, Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. potvrđuju poslovnu politiku stalnog rasta i razvoja. Kako Central osiguranje d.d., uspijeva održavati stalni rast i rekordnu premiju objasnio je Predsjednik Uprave i direktor Central osiguranja Feđa Morankić.

„Nakon prvih šest mjeseci ove godine, možemo reći da je solventnost Društva izuzetno dobra, a efikasnost i efektivnost pridonose tomu da je društvo finansijski i operativno stabilno. Pandemija, promjene na tržištu osiguranja, promjene u očekivanjima i ponašanjima kupaca su izazovi s kojima se kompanije susreću u svakodnevnom poslovanju. Mi u Centralu smo izazove prepoznali na vrijeme, a o čemu najbolje svjedoče rezultati poslovanja za prvih šest mjeseci 2021. godine,“ objašnjava Morankić.

Prema službenim podacima, Central osiguranje je u periodu od prvog do šestog mjeseca 2021. godine, s premijom od 22.523.285,00 KM, a u odnosu na isti period prethodne godine, ostvarilo rast od 11,02%.

Rast je zabilježen u svim vidovima osiguranja, kao što su osiguranje od auto odgovornosti, kasko, zaštita bonusa, pomoć na cesti, odgovornost vozara i drugo.

 „U prvih pola godine, na više od 40 stanica, u Testing centru je završeno 65 000 tehničkih pregleda. Nastavno dosadašnjem pozitivnom poslovnom širenju, Testing centar i dalje ide u pozitivnom pravcu, čemu u prilog ide i posljednja velika investicija, kupnja stanice tehničkog pregleda u Kreševu“, kaže Ivan Kožul, direktor Testing centra d.o.o.

Pred društvima predstoje dalja investiranja, razvoj i kontinuirano unapređenje poslovanja. Kako u području upravljanja, tako i u području poslovnih procesa, izazovi se kontinuirano nameću. „Strateško planiranje, stalne inovacije, velike akvizicije i ulaganja, edukacija i motivacija uposlenika te digitalizacija su samo neke od metoda kojima se u Centralu služimo, kako bi ostvarili naš krajnji cilj da postanemo tržišni lider“, navodi Morankić.

Pored navedene akvizicije, Central osiguranje ima u planu za ovu, ali i naredne godine i dalje rasti i povećavati svoj tržišni potencijal novim ulaganjima, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.

Najčitanije