Privreda

Ugovoreni otkup budućnost poljoprivrede u Semberiji

Ugovoreni otkup budućnost poljoprivrede u Semberiji
Foto: N.N. | Ugovoreni otkup budućnost poljoprivrede u Semberiji

BIJELJINA - Poljoprivrednici u Semberiji i Janji ove godine zasijali su više parcela povrća jer imaju ugovoren otkup i prodaju u fabrici "Semberka". Ugovoreni otkup od poljoprivrednih proizvođača je jedini način da opstanu, tvrde poljoprivrednici.

Na području Janje i Semberije zasijana su 82 hektara krompira, a prošle godine su bila 32. Povećanje broja parcela je rezultat ugovorenog otkupa fabrike "Semberka" od proizvođača. Među njima je i Nedžad Velagić, koji je zasijao oko 2,5 hektara industrijskog krompira te hektar druge vrste krompira. Osim toga, zasijao je i paprike, kupus, lubenicu, dinju, kukuruz... Ukupno obrađuje 20 hektara zemlje. Kaže da poljoprivrednici teško opstaju.

"Kao prvo potrebna su velika ulaganja, a drugo - na svom imanju moraš biti radnik, blagajnik, direktor, ekonomista, agronom... Da bi to postigao, moraš se odricati mnogih stvari. Ali opstaje se. Ne znaš ni kada je slava ni kad praznik, jer moraš biti na njivi. Mora se živjeti", ispričao nam je Veladžić i naglasio da mu je olakšanje što zna da će krompir isporučiti "Semberki".

Poljoprivrednicima mnogo znači što prije sjetve dobiju sjeme i đubrivo, a razliku cijene će regulisati prilikom predaje proizvoda u fabriku.

"Ovaj projekat nije vezan samo za Janju. Imamo kooperante iz cijele Bijeljine i Semberije. Mnogi ljudi su zainteresovani. Nemamo pijace, nesigurnost je na tržištu, oscilacije u cijenama, nemamo dovoljno ni kupaca. Međutim, ovo je ugovoreno i idemo u dobrom pravcu", rekao je Mujo Bogaljević iz Poljoprivredne zadruge "Agrofarmer" iz Janje.

Zanimljivo je da su se neki proizvođači prvi put odlučili posijati paštrnjak, koji čini bazu dodataka za jelo, a sve ga je teže nabaviti iz Srbije. Rade Jovičević, poljoprivredni proizvođač, nabavio je sjeme također iz Srbije.

"Dobili smo sjeme i zasijali. Strah je bio hoće li nići. Ta kultura je poznata po tome da teško niče, ali niklo je. Imali smo sreće. Sada je u fazi dva ili tri prva lista i prvo prskanje je završeno. Kada je nikla, smatramo da je godina za nas završena, jer to je najveći problem u cijeloj priči oko paštrnjaka", izjavio je Jovičević.

Ako uspije i dalje proizvoditi paštrnjak, Jovičević ima namjeru uzeti kombajn, prvi te vrste u BiH, za vađenje mrkve, paštrnjaka, peršuna, celera i svih drugih korjenašica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije