Privreda

Usvojen Prijedlog o ukidanju akciza na naftne derivate: Gorivo bi moglo biti jeftinije 40 feninga

Usvojen Prijedlog o ukidanju akciza na naftne derivate: Gorivo bi moglo biti jeftinije 40 feninga
Foto: Fena | Ukidaju se akcize na gorivo

SARAJEVO - Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na prijedlog zastupnika SDP-a usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama u BiH, kojim se ukidaju akcize na naftne derivate u trajanju od šest mjeseci.

Zakon je razmatran po hitnoj proceduri, a podržalo ga je 31 parlamentarac, protiv niko nije glasao, takođe suzdržanih nije bilo, prenose federalni mediji.

Ovo je doneseno kao mjera borbe protiv rasta cijena goriva u BiH koje dostižu rekordne iznose na globalnom tržištu, ali i lančanog rasta drugih cijena koje takođe rastu zbog rasta cijena energenata. Gorivo bi sada trebalo biti jeftinije za 35 do 40 feninga.

Odlukom su ukinute akcize na dizel-gorivo i ostala plinska ulja, petrolej, motorni benzin-bezolovni, motorni benzin, lož-ulje, tečni naftni plin za pogon motornih vozila, biogoriva i biotečnosti.

Po isteku šest mjeseci, ostavljena je mogućnost Savjetu ministara BiH da svojom odlukom produži za tri mjeseca definisani iznos akcize.

Ovim zakonom definisani iznos akcize za naftne derivate na snazi je šest mjeseci, nakon čega se iznos akcize vraća kako je definisano Zakonom o akcizama u Bosni i Hercegovini.

Da bi stupio na snagu, potrebno je da ga potvrdi Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Poslanici danas nisu podržali Prijedlog zakona o zabrani zloupotrebe pojma genocid.

Predlagači ovog zakonskog prijedloga su poslanici Snježana Novaković Bursać i Jakov Galić, a njime je bilo predviđeno da se zabrana zloupotrebe pojma genocida uvede kao novo krivično djelo za koje bi bila propisana krivična sankcija.

Nije usvojen ni Prijedlog zakona, poslanika Snježane Novaković Bursać, Nebojše Radmanovića, Obrena Petrovića, Sanje Vulić, Dragana Bogdanića i Ljubice Miljanović o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV) kojim bi PDV na osnovne životne namirnice i lijekove bio smanjen sa 17 na 10 odsto.

Usvojen je Prijedlog zakona o dopunama Zakona o PDV-u poslanika Mirka Šarovića koji podrazumijeva smanjenje PDV-a na pet odsto.

Prijedlog su u parlamentarnu proceduru uputili poslanici Saša Magazinović, Nermin Nikšić, Nada Mladina i Zukan Helez.

Poslanici su podržali i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH po hitnom postupku koji su predložili Nikola Lovrinović, Borjana Krišto, Predrag Kožul, Darijana Filipović i Mijo Matanović.

Usvojen je i zaključak da ovaj prijedlog po hitnom postupku razmatra i Dom naroda.

Danas je usvojen Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, čiji su predlagači poslanici Predrag Kojović, Denis Zvizdić, Nermin Nikšić, Jasmin Emrić, Damir Arnaut, Saša Magazinović, Aida Baručija, Nada Mladina, Zukan Helez i Mirjana Marinković Lepić.

Poslanici su u drugom čitanju usvojili i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH. Predlagači su poslanici Predrag Kojović, Denis Zvizdić, Nermin Nikšić, Jasmin Emrić, Damir Arnaut, Saša Magazinović, Aida Baručija, Nada Mladina, Zukan Helez i Mirjana Marinković Lepić.

Novo mišljenje Ustavnopravne komisije zatraženo je za prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH, čiji je predlagač poslanik Denis Zvizdić.

Nije bilo entitetske većine za inicijativu poslanika Damira Arnauta koja se odnosi na izdavanja jedinstvenih kovid 19 sertifikata s "kju ar" kodom radi njihovog korištenja van BiH.

Entitetske većine nije bilo ni za podršku inicijativi poslanika Mirjane Marinković Lepić i Aide Baručije, kojom su tražili da se naloži Savjetu ministara da u roku od 90 dana okonča proces usklađivanja zakonodavstva iz oblasti zaštite ličnih podataka sa novousvojenim propisima EU.

U drugi krug je upućena i inicijativa poslanika Damira Arnauta kojom traži od Ministarstva komunikacija i transporta u Savjetu ministara da pokrene postupak izmjene Pravilnika o vozačkoj dozvoli radi regulisanja obaveza zamjene vozačke dozvole za lica koja promijene prebivalište.

Poslanici su usvojili zaključak da Predstavnički dom traži od Doma naroda da Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH usvoji po hitnom postupku, te da istovremeno okonča i proceduru usvajanja Zakona o javnim nabavkama.

Predlagači su poslanici Predrag Kojović, Denis Zvizdić, Nermin Nikšić, Jasmin Emrić, Damir Arnaut, Saša Magazinović, Aida Baručija, Nada Mladina, Zukan Helez i Mirjana Marinković Lepić.

Usvojen je i zaključak da Predstavnički dom obavještava Delegaciju EU u BiH da je Predstavnički dom usvojio Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH, nakon što je ranije usvojio Prijedlog zakona o javnim nabavkama, da ih je proslijedio Domu naroda sa zahtjevom za hitno postupanje, te traži od institucija EU da BiH odobre kandidatski status za članstvo u EU.

Predlagači su poslanici Predrag Kojović, Denis Zvizdić, Nermin Nikšić, Jasmin Emrić, Damir Arnaut, Saša Magazinović, Aida Baručija, Nada Mladina, Zukan Helez i Mirjana Marinković Lepić.

Ovim je današnje zasjedanje završeno. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije