Privreda

Ukidanje rominga u EU bilo bi korisno za putnike

Ukidanje rominga u EU bilo bi korisno za putnike
Foto: Pixabay | Ukidanje rominga u EU bilo bi korisno za putnike

Evropska komisija je 29. novembra objavila prvo potpuno preispitivanje stanja tržišta rominga, iz kojeg se vidi da je ukidanje naknada za roming u julu 2017. godine bilo vrlo korisno za putnike u cijeloj Evropskoj uniji.

Mobilni promet podataka na putovanjima u EU je udesetostručen u poređenju sa godinom prije uvođenja pristupa "u romingu kao kod kuće".

"Rezultati još jednom pokazuju uspjeh ukidanja naknada za roming. Evropljani uveliko koriste pogodnosti slobodne upotrebe mobilnih uređaja tokom putovanja. Istovremeno, može se jasno vidjeti i da tržište rominga u EU i dalje dobro funkcioniše", navodi se u izvještaju, prenosi B92.

Kako se navodi, postojao je strah od porasta domaćih cijena zbog ukidanja naknada za roming, ali se dogodilo suprotno - domaće cijene za mobilne usluge snižene su u cijeloj EU, rekla je komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo Marija Gabriel.

Sniženje maksimalnih cijena doprinijelo je daljem padu veleprodajnih cijena rominga, a to ipak gotovo svim pružaocima usluga rominga omogućava da održivo posluju i uz ukinute naknade.

U izvještaju se zaključuje da bi postojeći propisi o romingu trebalo i dalje da se primjenjuju u narednim godinama kako bi građani imali koristi od rominga unutar EU bez dodatnih troškova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije