Privreda

Ukidanje taksi nizu udruženja?

Ukidanje taksi nizu udruženja?
Foto: N.N. | Ukidanje taksi nizu udruženja?

Smanjenje komunalnih taksi za prevoznike, poljoprivredne proizvođače i male preduzetnike bilo bi značajno olakšanje za veliki broj kategorija građana, rekao je gradonačelnik Igor Radojičić na pauzi sjednice Skupštine grada Banjaluka.

Odbornici su na sjednici raspravljali o 44 tačke, među kojima i o novoj odluci o komunalnim taksama.

Radojičić je istakao da je podnesen i amandman gradonačelnika koji se odnosi na oslobađanje taksi za isticanje natpisa i određenih komunalnih taksi za niz udruženja i nevladinih organizacija.

"Ovaj amandman je podnesen jer mnoga udruženja i nevladine organizacije nemaju novčane prihode", rekao Radojičić.

Odbornici su raspravljali i o Prijedlogu izmjene Odluke o opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korištenje toplotne energije.

"To je odluka koja relaksira uslove isključivanja sa javnih toplovodnih mreža. Riječ je o 'omekšavanju' tehničkih uslova pod kojima potrošači  u stambenim zgradama mogu da zatraže isključenje sa toplane", pojasnio je Radojičić.

Na dnevnom redu sjednice bio je i Prijedlog zaključka o prihvatanju Nacrta rebalansa budžeta grada za 2019. godinu.

"Nacrtom rebalansa budžeta grada predviđen je njegov rast sa 134 miliona KM na 144 miliona KM, što znači da bi budžetski okvir bio proširen za 10 miliona KM bez novog kreditnog zaduženja", rekao je Radojičić.

Zoran Talić, predsjednik Skupštine grada, kazao je da je važno da bi kompletna razrada rebalansa budžeta bila u samim programima komunalne potrošnje i programima za saobraćaj, gdje će se najviše ulagati.

"Suficit bi u operativnom dijelu bio veći od 4,5 miliona KM, a u gradu će se ići u nove investicione projekte", istakao je Talić.

Radojičić je rekao da grad treba da donese odluku i o restrukturisanju 60.100.000 KM preostalog komercijalnog duga, te da je 2017. godine završio proces restrukturisanja i da se procjenjivalo dalje finansijsko tržište.

"Na tržištu ima viška novca, a kamate su padale. Ponuda grada ide da se dobije neutralan ili pozitivan efekat u smislu uštede novca i rata otplate", kazao je je Radojičić.

Dodao je da je kamatna stopa oko 2,9 odsto, što je mnogo bolje u odnosu na prethodni aranžman, koji je bio na 4,4 odsto.

Odbornici su raspravljali i o nagradama grada povodom 22. aprila, Dana grada, te o radnom vremenu tržnih centara.

Skupštinska komisija za izbor i imenovanja, nagrade i priznanja je dan ranije predložila da najveće gradsko priznanje "Ključ grada" dobiju proslavljeni rukometaš Abas Arslanagić i poznati književnik i prevodilac Kolja Mićević.

Sjednica Skupštine grada nije bila završena do pisanja ovog članka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije