Privreda

Uklonjena posljednja prepreka za "Sjeverni tok 2", Danska dala dozvolu

Uklonjena posljednja prepreka za "Sjeverni tok 2", Danska dala dozvolu
Foto: N.N. | Uklonjena posljednja prepreka za "Sjeverni tok 2", Danska dala dozvolu

KOPENHAGEN - Danska agencija za energetiku izdala je dozvolu kompaniji "Sjeverni tok 2 AG" za izgradnju dijela gasovoda "Sjeverni tok 2" kroz njene teritorijalne vode, jugoistočno od ostrva Bornholm u Baltičkom moru, javlja agencija Tass.

Ovim je uklonjena posljednja velika prepreka za projekat ruskog gasovoda, koji je podijelio Evropsku uniju zbog protivljenja Sjedinjenih Država i nekoliko istočnoevropskih zemalja koje tvrde da će taj cjevovod povećati zavisnost Evrope od ruskog gasa, prenosi Reuters.

"Na osnovu konsultacija i neposrednog dijaloga s relevantnim danskim vlastima, Danska agencija za energetiku je procijenila da je, sa aspekta životne sredine i pitanja bezbjednosti, najpovoljnija ruta na jugoistoku za koju je data dozvola", navodi se u saopštenju Danske agencije za energetiku.

Danska je sada u obavezi da "dozvoli izgradnju tranzitnih cjevovoda... i ako je potrebno, da odredi trasu na kojoj bi cijevi trebalo da se polažu", navodi agencija.

Ranije ovog mjeseca, "Gasprom" je saopštio da je 83 odsto gasovoda "Sjeverni tok 2" - čija je dužina 1.269 kilometara u Baltičkom moru - završeno, dodajući da se očekuje da će gasovod biti završen do kraja ove godine.

Projekat "Sjeverni tok 2" predviđa izgradnju dvije linije gasovoda kojim će se isporučivati oko 55 milijardi kubnih metara ruskog gasa direktno u Njemačku i druge evropske zemlje. Cjevovod za transport ruskog prirodnog gasa u Evropu, prema projektu, treba da prolazi preko teritorije Danske, Finske, Njemačke, Rusije i Švedske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije