Privreda

Ukrajina zatražila od Njemačke da blokira Sjeverni tok 1

Ukrajina zatražila od Njemačke da blokira Sjeverni tok 1
Foto: Ilustracija/Arhiva | Ukrajina zatražila od Njemačke da blokira Sjeverni tok 1
Tanjug

KIJEV - Generalni direktor kompanije "GTS Operator Ukrajine", Sergej Makogon, izjavio je danas da je zatražio od njemačke vlade da isključi gasovod Sjeverni tok 1 i umjesto toga predložio snabdijevanje gasom preko ukrajinskog sistema za prenos gasa.

"Zajedno sa Naftogasom uputili smo apel njemačkom Ministarstvu ekonomije i njemačkom regulatoru vezan za obustavu Sjevernog toka 1. Ovo je gasovod koji trenutno radi...Vidimo da razlozi na osnovu kojih je Sjeverni tok 1 izuzetak, u ovom trenutku više ne odgovaraju stvarnosti. I zahtijevamo da njemačka vlada preispita ove izuzetke i zapravo obustavi ili značajno ograniči isporuke gasa Evropi preko Sjevernog toka 1", rekao je Makogon za televiziju Ukrajina 24.

On je naveo da sada ima dovoljno slobodnih kapaciteta za transport gasa iz Ruske Federacije, uključujući i ukrajinski sistem, koji je, prema njegovim riječima, spreman da transportuje ruski gas evropskim potrošačima umjesto preko Sjevernog toka 1.

Makogon smatra da će isporuke ruskog gasa preko ukrajinskog sistema za prenos gasa moći da spasu taj sistem od uništenja tokom neprijateljstava, prenijela je agencija RIA Novosti.

Savjetnica ministra energetike Ukrajine Olena Zerkal izjavila je ranije, u kontekstu nespremnosti Budimpešte da odustane od ruske nafte, da Kijev ima polugu pritiska na Mađarsku u vidu naftovoda Družba koji prolazi kroz ukrajinsku teritoriju, sa kojim bi, prema njenim riječima, nešto moglo da se dogodi.

Zemlje EU uvele su pet paketa sankcija protiv Ruske Federacije zbog situacije u Ukrajini.

U okviru predstojećeg šestog paketa, EU razmatra mogućnost uvođenja embarga na rusku naftu.

Neke zemlje EU, posebno Mađarska, blokiraju njegovo usvajanje iz straha od negativnog uticaja ovog koraka na njenu ekonomiju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije