Privreda

Ukrajinci žele modernizovati srpske tenkove T-55

Ukrajinci žele modernizovati srpske tenkove T-55
Foto: Vikipedija | Ukrajinci žele modernizovati srpske tenkove T-55

KIJEV - U Kijevu je u toku međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme "Arms and Security 2019" a među izlagačima posebno se ističu konstruktorski biroi i remontni zavodi koji tradicionalno potencijalnim partnerima predstavljaju nova tehnička rješenja za nešto stariju tehniku koja je već dugo u upotrebi, poput tenka T-55.

Ideja modernizacije ovog tenka prisutna je u velikom broju država, a različiti koncepti pokazali su odlične rezultate na terenu.

Vojni analitičar iz Srbije Vlade Radulović sastao se tokom sajma sa predstavnicima državnog zavoda iz Harkova. Sa njima je razgovarao o eventualnoj modernizaciji srpskih, pomalo zaboravljenih tenkova ovog tipa, prenosi B92.net.

Nedavno je najavljeno "oživljavanje" 100 tenkova T-55 i formiranje strateške rezerve za Vojsku Srbije, pa je u skladu sa tim, jasno da ovo pitanje zauzima posebnu pažnju.

Zamjenik generalnog direktora državne kompanije "Zavod V .O. Mališeva" iz Harkova, Dmitro Ivanicin, istakao je zainteresovanost ukrajinske strane za saradnju na ovom projektu i naveo da njihov zavod može ponuditi nekoliko različitih varijanti modernizacije ne samo tenkova već i drugih tipova gusjeničara.

Kada je konkretnije riječ o tenku T-55, Ivanicin ističe da njihov konstruktorski biro posjeduje mogućnost izvođenja kapitalnog remonta i duboke modernizacije tenka T-55.

"Pored zadržavanja aktuelnog kalibra od 100 mm, postoji mogućnost postavljanja novog topa sa glatkom cijevi kalibra 125 mm, a zavisno od tipa modernizacije, snaga motora se može povećati čak do 1.100 konjskih snaga", kazao je on.

Ivanicin dodaje i da postoji opcija potpuno automatizovanog ispaljivanja 18 projektila kalibra 125 mm, po ugledu na francuski Leclerc, kao i da je ceo sistem savremenom elektronskom opremom povezan u jedinstvenu cjelinu, što posadi, a posebno komandiru omogućava efikasniji rad.

Zainteresovanost za saradnju na ovom polju, potvrdio je za portal B92 i Vlade Radulović.

"U razgovoru sa glavnim konstruktorom i predstavnicima biroa dogovorena je spremnost na saradnju sa Srbijom, pre svega na polju remonta i modernizacije naših tenkova T-55. Nakon povratka u Srbiju, oružanim snagama predstaviću koncept modernog tenka T-55 sa pojačanim petocilindarskim motorom od 850 konjskih snaga i novim sistemom upravljanja vatrom koji nam je ponuđen sa ukrajinske strane", navodi Radulović.

"Kod nas vlada mit da su tenkovi pretopljeni u železari i prodati, što je daleko od istine. Sa druge strane, činjenica je da su oni u jako lošem stanju sa vrlo upitnim stepenom upotrebljivosti. Nama Ukrajina nudi da od starog i zaboravljenog tenka dobijemo prilično vrednu mašinu, sa znatno jačim motorom, eksplozivno-reaktivnim oklopom i boljom balističkom zaštitom, novim topom kalibra 125 mm i novom opto-elektronskom opremom", kaže on.

U Ukrajini je već urađen prototip ovog stepena modernizacije i uspješno je prošao sva testiranja o čemu postoji kompletna dokumentacija.

Kako ističe vojni analitičar Vlade Radulović, važno je napomenuti da je zavod iz Harkova spreman da Srbiji prosledi celokupnu taktičko-tehničku dokumentaciju, te otpočne saradnju na ovakvom projektu.

"Za nas to može biti interesantno jer Srbija već ima tržište za prodaju tenka T-55. Saradnjom za zavodom iz Harkova, došli bi u poziciju da dobijemo izuzetno moćne tenkove za našu vojsku, ali i da ponudimo takav proizvod trećoj strani", zaključuje Radulović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije