Privreda

Ukupna konsolidovana prodaja "Alkaloida" Skoplje veća za 13 odsto

Ukupna konsolidovana prodaja "Alkaloida" Skoplje veća za 13 odsto
Foto: Ustupljena fotografija | Ukupna konsolidovana prodaja "Alkaloida" Skoplje veća za 13 odsto

SKOPLJE - Ukupne konsolidovane prodaje "Alkaloida" AD Skoplje u prvom kvartalu 2024. godine dostigle su 79,9 miliona evra, što je za 13% više u poređenju sa istim periodom prošle godine, saopšteno je iz ove kompanije.

Naveli su da je konsolidovana neto-dobit od 7,8 miliona evra i sa investicijama od 4,8 miliona evra u periodu januar – mart 2024. godine.

"Konsolidovane prodaje ostvarene na domaćem tržištu uvećane su za 11%, a ukupni konsolidovani izvoz kompanije je uvećan za 14%. Od ukupne konsolidovane prodaje 27% je ostvareno na tržištu Sjeverne Makedonije, dok je 73% ostvareno na inostranim tržištima. Posmatrano po regionima, u zemljama Jugoistočne Evrope ostvareno je 26%, u zemljama Zapadne Evrope (EU i EFTA) 24%, u zemljama Istočne Evrope (ZND, UKR…) 22%, a na ostalim tržištima ostvaren je 1% ukupne konsolidovane prodaje. Najveći porast kod većih izvoznih tržišta, u poređenju sa prošlom godinom, bilježe prodaje ostvarene u Velikoj Britaniji, u iznosu od 1,9 miliona evra, koje su povećane za četiri puta; zatim u Gruziji gdje su uvećane tri puta; kao i u Ukrajini, gdje su povećane za dva i po puta. Slijedi prodaja u Mađarskoj (rast od 65%), Rumuniji (rast od 27%), Albaniji (rast od 27%), Poljskoj (rast od 20%), Italiji (rast od 12%), Hrvatskoj (rast od 11%), Ermeniji (rast od 10%), Sloveniji (rast od 10%), Grškoj (rast od 10%) itd", istakli su iz ove kompanije.

Posmatrano prema grupama proizvoda, u strukturi ukupnih konsolidovanih prodaja najveće učešće zauzimaju proizvodi iz segmenta farmacija, i to 91 %, dok segmenti hemija, kozmetika i bilje učestvuju sa 9 %.

"Od farmaceutskih proizvoda veći udio u ukupnoj konsolidovanoj prodaji imaju antibiotici sa 31 %, OTC preparati sa 19 %, kardiološki preparati sa 12 %, neurološki preparati sa 11 %, itd. 2024 godine, u smjeru posvećenosti postojane modernizacije i proširenja proizvodnih kapaciteta, proizvodnih volumena i asortimana, Alkaloid AD Skoplje je kompletirao realizaciju svog najvećeg poduhvata u zadnje dvije decenije – novi pogon za proizvodnju čvrstih farmaceutskih oblika Tabletno odjeljenje 2.0 i prateće tehničke prostorije. Novi tehničko-tehnološki kapacitet, s ciljem više od dvostrukog povećanja obima i veće fleksibilnosti u proizvodnji čvrstih farmaceutskih oblika, zauzima površinu  od 6.200 m2 (proizvodnih i tehničkih prostorija), za koji je Alkaloid uložio ukupno 19,4 miliona eura. Ukupne investicije u osnovnim sredstvima za period januar – mart 2024 godine iznose 4,8 milion evra", piše u saopštenju.

Istakli su da je Аlkaloid je proteklih godina započeo proces redizajniranja postojećih generičkih farmaceutskih proizvoda za nove indikacije, radi stvaranja lijekova s dodatnom vrijednošću koji omogućavaju tretiranje i zadovoljavanje potreba individualnim ili specifičnim grupama pacijenata.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije