Privreda

Ukupni prihodi ŽRS u prvom tromjesečju veći za četiri odsto

Ukupni prihodi ŽRS u prvom tromjesečju veći za četiri odsto
Foto: Arhiva | Ukupni prihodi ŽRS u prvom tromjesečju veći za četiri odsto

Željeznice Republike Srpske (ŽRS) u prvom tromjesečju ove godine ostvarile su ukupne prihodi u iznosu od 13.425.821 KM, što je za četiri odsto više u odnosu na isti period lani, dok rashodi iznose 17.574.464 KM, što je za jedan odsto više u odnosu na isti period 2021.

Iz ŽRS saopštavaju da je povećanje prihoda ostvareno iz osnovne djelatnosti preduzeća.

"Neto gubitak za prva tri meseca 2022. godine manji je u odnosu na prethodnu godinu i iznosi 4.148.643 KM, dok je za isti period u 2021. godini iznosio 4.457.963 KM", kažu iz ove kompanije.

Prihodi od prevoza robe iznose 7.618.668 KM i veći su za 14 odsto u odnosu na prvi kvartal 2021. godine. U prva tri mjeseca 2022. godine prevezeno je ukupno 989.838 tona robe, što je za četiri odsto više u odnosu na ostvareni obim prevoza u istom periodu lani.

Ostvareno je 81.231.888 netotonskih kilometara, što je za četiri odsto više u odnosu na posmatrani period iz 2021. godine.

Iz ŽRS navode da je u putničkom saobraćaju takođe vidljivo povećanje prevoza kroz operativne pokazatelje uprkos činjenici da je međuentitetski putnički saobraćaj i dalje u obustavi zbog pandemije virusa korona.

"Za tri mjeseca 2022. godine prevezeno je 15.995 putnika, što je za 22 odsto više u odnosu na ostvareni prevoz u istom periodu prošle godine. Ostvareno je 802.726 putničkih kilometara, što je za 10 odsto više u odnosu na prošlu godinu", navodi se u saopštenju.

Prihodi od prevoza putnika ostvareni su u iznosu od 51.654 KM i veći su za 11 odsto u odnosu na prošlogodišnji rezultat u istom periodu.

Iz ŽRS konstatuju da nastavljaju sa pozitivnim trendom ostvarenih rezultata, što potvrđuju operativni pokazatelji poslovanja, u prva tri mjeseca poslovne 2022. godine.

Finansijski dobitak ŽRS-a bez kamata, poreza i amortizacije - EBITDA ostvaren je u iznosu od 194.103 KM i znatno je viši u odnosu na isti period prethodne godine, što ukazuje na poboljšanje performansi profitabilnosti iz osnovne delatnosti.

Iz ŽRS navode da su prihodi iz osnovne delatnosti povećani, dok su operativni rashodi smanjeni, što je ostvareno uz značajno smanjen broj izvršilaca.

ŽRS je uprkos poteškoćama sa kojima se suočava i padom privredne aktivnosti, sačuvao likvidnost i solventnost preduzeća, nema zaostalih dugovanja, redovno se izmiruju sve obaveze prema zaposlenima, fondovima, državi, komintentima i poslovnim partnerima, te odgovorno sprovodi i izvršava svoje planove poslovanja.

Iz ove kompanije navode da je po pitanju smanjenja broja zaposlenih ŽRS tokom 2021. godine ispunio zacrtani cilj od 2.098 zaposlenih, koji je definisan međunarodnim ugovorom o restrukturisanju.

ŽRS trenutno ima 1.974 zaposlena radnika, što je za 124 manje u odnosu na definisan broj ugovorom o restrukturisanju, te 185 radnika manje u odnosu na broj zaposlenih u istom periodu prošle godine.

"Nijedan radnik Željeznica Republike Srpske u prethodnom periodu nije otpušten, a Željeznice Republike Srpske nastoje da stvarajući uslove za nastavak rasta pozitivnog trenda razvoja preduzeća, stvore i ambijent u kome će zaposleni biti zadovoljni i odgovorno izvršavati svoje radne zadatke", ističe se u saopštenju.

U završnoj fazi su i aktivnosti po raspisanom javnom oglasu za prijem radnika na izvršne poslove u ŽRS, odobrenom od Vlade Republike Srpske i Svjetske banke početkom ove godine, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije