Privreda

Umičević: Virus korona ugrožava proizvodnju u 'Bemi'

Umičević: Virus korona ugrožava proizvodnju u 'Bemi'
Foto: Ilustracija | Umičević: Virus korona ugrožava proizvodnju u 'Bemi'

BANJALUKA - Tehnički direktor Tvornice obuće "Bema" iz Banjaluke Marinko Umičević istakao je da je neizvjesno do kada će njihovi pogoni raditi projektovanim kapacitetom jer većinu repromaterijala dobijaju iz Italije, a značajan dio iz Kine koje su najteže pogođene virusom korona.

"Italija je naš glavni snadbjevač repromaterijalom, a pogotovo djelovi Lombardije i Veneta koji su najviše ugroženi virosom korona. Takođe, dio materijala nam dolazi iz Kine. Sada sve to radi smanjenim kapacitetom tako da je snadbjevanje repromaterijalom neizvjesno u budućnosti", rekao je Umičević Srni.

On je podsjetio da su preduzeća iz obućarske industrije u Srpskoj posljednjih desetak godina napravila veliki iskorak, te uložili u opremu i ljude.

"Sada to preko noći sve može nestati. Industrija obuće je zbog blage zime i širenja virusa korona doživjela veliki udarac. Još stojimo na nogama, ali sam veoma zabrinut šta će se desiti za sedam ili mjesec dana", upozorio je Umičević.

Prema njegovim riječima, zbog blage zime u cijeloj Evropi neprodate su ostale stotine hiljada pari zimske obuće.

"To će se odraziti i na narudžbe za iduću sezonu, te narednu godinu očekujemo sa zebnjom i strahom. 'Bema' je uložila određena sredstva u proizvodnju zimske obuće, proizveli smo nekoliko hiljada pari, a prodali svega desetak", istakao je Umičević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije