Privreda

UniCredit Bank Banja Luka: Ulazimo u tranziciju od linearne ka cirkularnoj ekonomiji

UniCredit Bank Banja Luka: Ulazimo u tranziciju od linearne ka cirkularnoj ekonomiji
Foto: Ustupljena fotografija | UniCredit Bank Banja Luka: Ulazimo u tranziciju od linearne ka cirkularnoj ekonomiji

Predstavnici UniCredit Bank Banja Luka, učestvovali su na četvrtom po redu Samitu energetike u Trebinju, kao i u panel diskusiji "Prosumeri u regiji – Pravni i regulatorni okvir za podršku i tretman malih proizvođača, s fokusom na solarne fotonaponske (PV) sisteme priključene na distributivnu mrežu".

Učešćem u Panelu, kao i sponzorisanjem Samita, Banka je pružila podršku dijalogu ključnih aktera, stručnjaka, naučnika i donosioca odluka u oblasti energetike, privrede, industrije i ekonomije.

Djelujući u okviru ESG (ekološko, društveno i korporativno upravljanje) strategije, UniCredit podržava teme koje doprinose akcionom planu svjetlije budućnosti, te aktivnim učešćem doprinosi i podržava razvoj energetske zajednice.

UniCredit Bank Banja Luka svoje poslovanje zasniva na takozvanoj "zelenoj agendi" podržavajući BiH projekte koji se odnose na tranziciju ka obnovljim izvorima energije, isključujući emisiju CO2. Tokom prethodne godine Banka je podržala lokalni projekat u okviru EPRS, vrijedan 15 miliona evra, koji se odnosi na obnovljive izvore, te ispunjava uslove predviđene zelenom agendom.

"ESG je platforma na kojoj UniCredit temelji svoje buduće poslovanje, te će u potpunosti svi naši proizvodi i usluge biti u funkciji održive ekonomije. Drugim riječima - ulazimo u tranziciju od linearne ka cirkularnoj ekonomiji. Ukoliko posmatramo iz ugla male ekonomije, smatram da je važno da ove trendove što prije i na što kvalitetniji način razumijemo, kako bismo bili u koraku sa razvojem, odnosno kako bismo zadržali konkurentnost naše privrede. Podržavajući najvećeg investitora u oblasti energetike u BiH želja nam je bila da pošaljemo poruku i manjim investitorima i organizacijama na koji način ćemo ulagati našu energiju i resurse u budućem periodu", istakao je učesnik ovogodišnjeg panela, direktor Mreže Korporativnog bankarstva UniCredit Bank Banja Luka Aleksandar Mrdić.

Trend rasta finansijske podrške sa aspekta same održivosti, predstavljaju prosumeri kao jedan od najprihvatljivijih primjera trenda rasta finansijske podrške, jer sama činjenica da se proizvodnja i potrošnja dešavaju na istom mjestu govori u prilog održivosti.

Iz UniCredit banke posebno naglašavaju iskustva i znanja UniCredit Grupe, koja posluje na najrazvijenijim tržištima, te raspoloživost iste u vidu razmjene znanja i dostupnosti najboljih praksi.

Podsjećamo da je UniCredit Bank Banja Luka, prije više od 10 godina, na području Opštine Trebinje, finansirala prvi projekat solarne elektrane. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije