Privreda

UniCredit najbolja banka sa društvenim uticajem u Evropi

UniCredit najbolja banka sa društvenim uticajem u Evropi
Foto: N.N. | UniCredit najbolja banka sa društvenim uticajem u Evropi potvrdio Capital Finance International

Internacionalni časopis "Magazin Capital Finance International" CFI.co, prepoznao je UniCredit kao najbolju banku s društvenim uticajem u Evropi u 2020. godini (Best Social Impact Bank).

Stručna  komisija istakla je odlučnost UniCredita da "napravi razliku", kao i da udvostruči napore za interakciju sa svojim korisnicima, mapiranjem njihovih potreba, te prilagođavanjem politika i ponuda proizvoda u skladu s tim, sada više nego ikada imajući u vidu pandemiju virusa Covid-19. 

Takođe, istaknuta je posvećenost UniCredita stvaranju raznolikog i inkluzivnog radnog mjesta, kao i njegove "snažne i značajne politike društvene odgovornosti".

Komentarišući nagradu, Roberta Marracino, direktorica za ESG strategiju i bankarstvo sa društvenim utjecajem UniCredit Grupe, je rekla: "Ponosni smo što nas je CFI prepoznao kao najbolju banku s društvenim utjecajem u Evropi. To nam govori da naše snažne napore kroz naš program bankarstva s društvenim uticajem, UniCredit Fondaciju i cjelokupni pristup ESG-u UniCredit Grupe, primjećuju i vrednuju naši korisnici i klijenti. Djelovanje na društveno odgovoran način i dalje je prioritet UniCredita. Kriza Covid-19 nas je učinila mnogo svjesnijima uloge kompanija u pokretanju pozitivnih društvenih promjena. Nastavićemo raditi pravu stvar i raditi u tom pravcu, a u skladu sa potrebama i interesima svih naših klijenata".

Pobjednike iz ove oblasti odabrala je stručna komisija koja je željela identifikovati pojedince i organizacije koji značajno doprinose udruživanju kompanija i daju dodatnu vrijednost svim učesnicima.

Bankarstvo sa društvenim utjecajem Unicredit-a od svog pokretanja do danas je podržalo više od 4.000 korisnika putem mikrokredita i finansiranja sa društvenim uticajem, kao i kroz različite programe pomoći finansijskog obrazovanja u korist oko 50.000 mladih i osoba u nepovoljnom položaju.

U 2020. godini UniCredit je potvrdio svoju snažnu društvenu posvećenost omogućivši više od 6,4 milijarde eura finansijske pomoći malim i srednjim preduzećima širom Evrope, kako bi im pomogli u ublažavanju negativnih posljedica pandemije Covid-19, istovremeno pomažući i putem donacija  na različitim tržištima na kojima Grupa posluje putem UniCredit Foundacije, za podršku bolnicama i neprofitnim organizacijama koje su na prvoj liniji  odbrane u borbi protiv pandemije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije