Privreda

UniCredit u BiH i EBRD: Novčani podsticaj za razvoj preduzeća

UniCredit u BiH i EBRD: Novčani podsticaj za razvoj preduzeća
Foto: N.N. | UniCredit u BiH i EBRD: Novčani podsticaj za razvoj preduzeća
N.N.

UniCredit u BiH i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpisali su ugovore ukupne vrijednosti 10 miliona evra, od kojih će pet miliona evra biti realizovano kroz saradnju s UniCredit Bank d.d. Mostar i pet miliona evra u saradnji s UniCredit Bank a.d. Banjaluka.

EBRD je uz podršku Evropske unije obezbijedio sredstva kroz Program podrške konkurentnosti malih i srednjih preduzeća zapadnog Balkana. Program je namijenjen kratkoročnom i dugoročnom finansiranju malih i srednjih preduzeća s ciljem usklađivanja njihovog poslovanja sa zahtjevima i standardima Evropske unije. Ovaj kreditni proizvod EBRD-a je obezbijeđen iz sredstava Evropske unije kroz IPA (Instrument pristupne pomoći) fond, u iznosu od 1,5 miliona evra.

Poseban značaj ovog kreditnog proizvoda je što će klijenti po završetku i verifikaciji projekta dobiti bonus u iznosu od 15% vrijednosti kredita.

Ovim kreditnim proizvodima UniCredit u BiH i EBRD prepoznali su važnost i potrebu podrške malim i srednjim preduzećima na putu njihovog razvoja i konkurentnijeg položaja na tržištu, usklađujući svoje poslovanje s pravilima i regulativom Evropske unije.

Krajnji cilj jeste da se ovim kreditnim proizvodima omogući razvoj malih i srednjih preduzeća, te na taj način pruži prilika za približavanje tržištu Evropske unije i jačanje ekonomije u Bosni i Hercegovini.

"Povećanje konkurentnosti malih lokalnih preduzeća je svakako jedan od najvećih izazova i predstavlja ključni cilj u pružanju podrške razvoju lokalne ekonomije. Naš okvirni program obezbjeđuje veoma potrebna sredstva za tu svrhu i nama je veoma drago što danas možemo objaviti da se UniCredit banka pridružila našim naporima. Angažovanje ovako snažnog i cijenjenog partnera će poslati jasan signal poslovnoj zajednici i mi smo uvjereni da će naša ponuda bosanskohercegovačkim preduzetnicima biti široko prihvaćena", rekao je prilikom potpisivanja ovog ugovora Jan Braun, direktor EBRD-a u Bosni i Hercegovini.

"Zadovoljstvo nam je s našim dugogodišnjim partnerom EBRD-om pokrenuti povoljnu kreditnu liniju za razvoj malog i srednjeg preduzetništva, koji mogu biti zamajac snažnijeg rasta gospodarstva naše zemlje", rekao je Dalibor Ćubela, predsjednik Uprave UniCredit Bank d.d. Mostar.

"UniCredit pruža priliku malim i srednjim preduzećima da, uz pomoć ove kreditne linije, unaprijede svoje poslovanje. Također, na taj način, Banka podržava stvaranje povoljnog poslovnog okruženja ovog dijela privrede. Povoljan kredit, uz zagarantovan bonus, idealna je prilika za sve bh. kompanije koje žele da poboljšaju svoju konkurentnost. Zadovoljstvo nam je što nas je EBRD i ovog puta prepoznao kao partnera na još jednom značajnom projektu", naglasio je Gordan Pehar, predsjednik Uprave UniCredit Bank a.d. Banjaluka.

Sve informacije o proizvodima "Krediti za finan-siranje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća" biće dostupne u poslovnicama UniCredita širom Bosne i Hercegovine, kao i na web stranicama www.unicreditbank-bl.ba i www.unicredit.ba.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije