Privreda

Uprava UNIS-a prihvatila sve zahtjeve radnika

Uprava UNIS-a prihvatila sve zahtjeve radnika
Foto: N.N. | Uprava UNIS-a prihvatila sve zahtjeve radnika

DERVENTA Uprava Fabrike cijevi UNIS sa vlasnikom Goranom Tomićem na čelu prihvatila je sve zahtjeve radnika, koji su u štrajku od 11. oktobra, i obavezala se da će do 21. decembra izmiriti dugovanja po osnovu plata i doprinosa.

"U pitanju su plate za četiri mjeseca i doprinosi za pet mjeseci, kao i dio duga za prevoz te uplata doprinosa za radnike kod kojih su se stekli uslovi za penziju", kazao je Tane Peulić, predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske.

Kako nam je rekao, dogovoreno je i da se do kraja godine usaglasi i potpiše pojedinačni kolektivni ugovor za zaposlene, kao i da se sprovede nova sistematizacija poslova i radnih zadataka, koja bi stupila na snagu 1.1.2019. godine.

U naredna tri dana trebalo bi da bude isplaćen dio duga za prevoz, nakon čega će se jedan broj radnika vratiti na posao s obzirom na to da je sirovina za proizvodnju u luci Ploče i treba da bude dopremljena svakoga dana", kaže Peulić.

Radosava Milanković, jedna od radnica, sa optimizmom gleda na budući period, ali i sa oprezom, jer, kako je rekla, i ranije je bilo dogovora između radnika i uprave, ali oni nisu ispoštovani.

"Mi hoćemo da se uspostavi jedan novi odnos, gdje će se plate i doprinosi isplaćivati u kontinuitetu i gdje neće biti kašnjenja. Vidjećemo šta će od svega biti", kazala je ona.

Inače, Fabrika cijevi UNIS nalazi se u finansijskoj dubiozi od gotovo pola milijarde maraka, a najveće potraživanje ima Kreditnoizvozna agencija (IGA) BiH, koja je prijavila dug od skoro 195 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije