Privreda

Uprkos povećanju izvoza u USK ekonomska situacija i dalje teška

Uprkos povećanju izvoza u USK ekonomska situacija i dalje teška
Foto: N.N. | Uprkos povećanju izvoza u USK ekonomska situacija i dalje teška

BIHAĆ - Privreda Unsko-sanskog kantona bilježi povećanje izvoza u protekloj godini za 14 posto u odnosu na 2016. godinu, dok se istovremeno bilježi pad fizičkog obima industrijske proizvodnje za 2,5 posto, podaci su Privredne komore USK.

Prema riječima Nihada Šušnjara, sekretara ove komore, u prošloj godini došlo je do zatvaranje jednog broja poslovnih subjekata, ali su istovremeno postojeći radili s povećanim kapacitetima, što je naposlijetku dovelo do porasta izvoza, posebno u oblasti metaloprerađivačke proizvodnje.

Šušnjar ističe kako je ovdašnji izvoz u najvećoj mjeri usmjeren ka zapadnoevropskom tržištu, te da je porast proizvodnih aktivnosti posebno zabilježen u manjim sredinama kao što su Bužim, Ključ i Velika Kladuša.

"To je rezultat značajnijeg investiranja u ove lokalne zajednice, što se odmah odrazilo i na statističke pokazatelje. Primjera radi, samo u Ključu izvoz je povećan za 250 puta u odnosu na raniji period, a to treba zahvaliti pokretanju pogona firme 'Prevent' u toj općini", istakao je Šušnjar. 

Prema njegovim riječima, najbolje rezultate bilježe ovdašnja preduzeća iz oblasti metalske industrije, čije je ukupno učešće u izvozu 60 posto, dok ostatak otpada na drvoprerađivačku i prehrambenu industriju.

Šušnjar je istakao kako je protekle godine zabilježen porast broja zaposlenih lica, kojih trenutno na području USK ima oko 34.000, ali je broj nezaposlenih lica još uvijek mnogo veći i radi se o brojci od oko 46.000 osoba.

"Na području USK u protekloj godini nije bilo značajnijih investicija i to je ono što treba promijeniti ako se želi značajniji ekonomski razvitak. Trenutno, od deset kantona u Federaciji BiH, Unsko-sanski kanton je po indeksu razvijenosti na nezahvalnom osmom mjestu", rekao je Šušnjar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije