Privreda

Uskoro počinje gradnja vjetroelektrane Hrgud

Uskoro počinje gradnja vjetroelektrane Hrgud
Foto: N.N. | Uskoro počinje gradnja vjetroelektrane Hrgud
Vesna Duka

TREBINJE - Prva vjetroelektrana u Republici Srpskoj uskoro će početi da se gradi na području opštine Berkovići – VE Hrgud, a vrijednost projekta procjenjuje se na oko 65 miliona evra.

Delegacija MH "Elektroprivreda Republike Srpske", sa izvršnim direktorom za investicije i razvoj Jovicom Vlatkovićem na čelu, već je potpisala s njemačkom kompanijom "GOPA Intec International Energy Consultants" ugovor za PIK konsultanta, odnosno, za implementaciju na poslovima izrade projektne dokumentacije i nadzor na izgradnji vjetroelektrane Hrgud.

U "Elektroprivredi RS" saopšteno je da u narednom period slijedi priprema tenderske dokumentacije za izgradnju prve vjetroelektrane u Srpskoj, čija će instalisana snaga biti 48 megavata, sa prosječnom godišnjom proizvodnjom od 126 gigavat-časova električne energije.

"Vrijednost projekta je 64,285 miliona evra, od čega je 60 miliona obezbijedila njemačka KFW banka, a ostatak je iz vlastitih sredstava, što predstavlja značajan iskorak u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora, a 'Elektroprivreda Republike Srpske' opredijeljena je da u narednom periodu izgradi objekte za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora instalisane snage 1.000 MWh", ističu u "Elektroprivredi RS".

Planirana izgradnja vjetroelektrane podrazumijevaće 16 vjetroturbina, a svaka od njih proizvodiće po tri megavata po jednoj turbini.

"Kroz projekat izgradnje vjetroelektrane Hrgud rješavaće se i putna infrastruktura i vodosnabdijevanje mještana u selu Hrgud, što će umnogome poboljšati način života u ovom dijelu Berkovića. Sa druge strane, u budžet ove opštine slivaće se i značajna finansijska sredstva po osnovu koncesionih naknada", kažu dalje u "Elektroprivredi RS".

"Elektroprivreda" je za vjetroelektranu Hrgud dobila koncesiju na 50 godina, a kroz projekat i sama država dobija koncesionu naknadu. Realizacija cjelokupnog projekta vjetroelektrane Hrgud trebalo bi da bude okončana u naredne dvije i po godine.

Ovo, međutim, nije i jedina vjetroelektrana na području Hercegovine, jer se gradi i VE Grebak, u koju će takođe njemački ulagači investirati oko 130 miliona maraka, sa nešto većom snagom od 66 megavata i proizvodnjom od 180 gigavat-časova, a ona se gradi u privatnom partnerstvu.

Inače, u sklopu radne posjete Njemačkoj delegacija “Elektroprivrede RS” je imala sastanak sa predstavnicima Njemačke razvojne banke i razgovarala o realizaciji postojećih projekata i mogućnostima dalje saradnje.

Delegaciju ERS a je dočekao Niels Kemper, projekt menadžer za projekat VE “Hrgud”.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije