Privreda

Uskoro počinju radovi na izgradnji aerodroma nadomak Bihaća

Uskoro počinju radovi na izgradnji aerodroma nadomak Bihaća
Foto: Ilustracija | Izgradnja aerodroma nadomak Bihaća

BIHAĆ - Inicijalni radovi u vezi s izgradnjom aerodroma na lokalitetu Golubić, nadomak Bihaća, uskoro će započeti i trebalo bi da budu okončani do završetka ovogodišnje građevinske sezone.

Prema riječima Elvedina Sedića, direktora Javnog preduzeća "Aerodrom Bihać", planira se proširenje i asfaltiranje pristupnog puta do ovog lokaliteta te ograđivanje čitavog prostora.

"Radovi će početi čim se okončaju aktivnosti i procedure u vezi s izborom izvođača. Pri kraju su i procedure u vezi s raspisivanjem javnog poziva za izradu studije izvodljivosti projekta izgradnje aerodroma i to su sve početne aktivnosti oko ovog projekta", istakao je Sedić.

Prema njegovim riječima, Vlada FBiH je za finansiranje izgradnje aerodroma u ovoj godini obezbijedila dva miliona maraka, istakavši kako će, ukoliko ne bude nepredviđenih okolnosti, novac biti iskorišten za pomenute svrhe, a moguće i za neka dodatna ulaganja.

Inače, Vlada FBiH se obavezala da svake godine izdvaja dva miliona maraka za izgradnju aerodroma, a računa se i na inostrane investicije. Ukupna vrijednost budućeg aerodroma procjenjena je na oko 26 miliona maraka i radi se o dugoročnom projektu čija bi realizacija, kako se procjenjuje, imala veliku ekonomsku korist za Bihać, ali i cijeli Unsko-sanski kanton.

U međuvremenu, gradske vlasti su formirale JP "Aerodrom Bihać", koje će biti nosilac cjelokupnog projekta, a zamisao je da se sadašnji sportski aerodrom u naselju Golubići, nekoliko kilometara od Bihaća, preuredi i prilagodi civilnom saobraćaju. Idejno rješenje izgleda budućeg aerodroma predviđa proširenje sadašnje piste, a potom izgradnju kontrolnog tornja i drugih potrebnih pratećih sadržaja, te pristupnih putnih komunikacija. Podršku realizaciji ovog projekta, pored federalnih i gradskih vlasti, dala je i Vlada USK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije