Privreda

Usorac: Potrebne izmjene visine podsticaja za mlijeko

Usorac: Potrebne izmjene visine podsticaja za mlijeko
Foto: Pixabay/Ilustracija | Usorac: Potrebne izmjene visine podsticaja za mlijeko
Srna

PRNJAVOR - Proizvođači mlijeka u Republici Srpskoj nisu zadovoljni novim nacrtom Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za 2023. godinu prema kome je premija za mlijeko i dalje ostala u iznosu od 0,25 KM, rekao je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Vladimir Usorac.

On je nakon današnjeg sastanka Upravnog odbora održanog u Prnjavoru rekao da su mljekari izašli sa jasnim zahtjevima da se povećaju premije za mlijeko i na junice, i da se ukine limit na proizvodnju.

"Premija za mlijeko ne može biti ispod 45 feninga kolika je trenutno i u FBiH gdje je najavljeno povećanje i na 60 feninga. Premija za junice je 250 KM, a mora biti mnogo veća, a važno je i da se ukinu svi nezakonito uvedeni limiti, jer ne mogu za jednu proizvodnju biti različiti limiti", pojasnio je Usorac u izjavi novinarima.

Usorac je rekao da će zaključci mljekara biti poslati predsjedniku Republike Srpske, premijeru i resornom ministarstvu, a ukoliko ne budu ozbiljno razmotreni najavio je proteste i smanjenje proizvodnje mlijeka. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije