Privreda

Uspješna priča iz Prozor Rame: Od nule do evropskog tržišta

Uspješna priča iz Prozor Rame: Od nule do evropskog tržišta
Foto: eu4agri.ba | Uspješna priča iz Prozor Rame: Od nule do do evropskog tržišta

PROZOR/RAMA - Prije 21 godinu Mirza Đogić iz Prozor Rame, suočen sa problemom nezaposlenosti, odlučio je pokrenuti biznis u nadi da će tako osigurati sredstva za život višečlane porodice. Mirza je danas vlasnik firme koja je na tržištu Evropske unije sinonim za kvalitetne proizvode, a za nekoliko stotina bh. porodica ona je siguran izvor prihoda.

Firma “Šumski plod” iz Prozor Rame bavi se otkupom i preradom poljoprivrednih i šumskih plodova, ljekovitog bilja i gljiva. Svježe, sušene i zamrznute proizvode najvećim dijelom izvoze na međunarodno tržište gdje imaju svoju stalnu mrežu kupaca.

“Na domaćem je tržištu teško plasirati proizvode, a dodatno je još teže na evropskom i svjetskom pronaći svoje mjesto. Naš najveći uspjeh je što su nas evropske kompanije prepoznale kao dobavljača sigurnih i kvalitetnih proizvoda,” pojašnjava Mirza.

On dodaje da zaslugu za uspjeh dijeli sa svojim kooperantima, koji je samo u proizvodnji jagodičastog voća više od četiri stotine.

Za ovu firmu i njene kooperante globalna pandemija je unijela zabrinutost zbog mogućeg prestanka rada i daljeg plasmana proizvoda. Svoje strahove su prevazišli zahvaljujući podršci dobijenoj kroz projekat EU4Business.

“U ovako teškoj godini osigurali smo dezinfekcijska sredstva i dezinfekcijski tunel, kao i mašine za dezinfekciju vozila i opreme, te jedan dio ambalaže. Vrhunska oprema nam je pomogla da se zaštitimo od zaraze, ali i da zaštitimo proizvode. Ova nam je pomoć puno značila,” kaže Mirza.

Ovim projektom je “Šumski plod” uspio povećati standarde procesa proizvodnje, te tako podići nivo zaštite ljudi i hrane. Projektom je sufinansirana i nabavka poljoprivredne mehanizacije, zaštitnih sredstava i prihrane za oko 30 kooperanata, među kojima je i Safet Huntić.

“Ranije smo radili cijeli dan na jednoj njivi, a sada uz pomoć mašina taj posao obavimo za par sati. Pored toga što je posao lakši, štedimo snagu i stignemo završiti i druge poslove tokom dana,” objašnjava Safet.

Porodica Huntić posljednjih osam godina uzgaja maline koje prodajom firmi “Šumski plod” osigurava redovne i neophodne izvore prihoda. Sa obezbijeđenom opremom uz finansijska sredstva Evrospke Unije oni su odlučili proširiti svoje malinjake.

“Sada imamo opremu sa kojom možemo lakše uzgajati maline i zato smo se odlučili da proširimo  proizvodnju. Za moju porodicu su maline jedini spas, jer ne možemo živjeti samo od moje penzije,“ dodaje Safet.

Mirza bez dvoumljenja kaže da je snaga ekonomskog razvoja u poljoprivredi, ali i da je važna podrška države i različitih projekata kao što je EU4Business

“Stanovništvo u Bosni i Hercegovini je u masovnom odlasku u treće zemlje i ovakve pomoći su jako bitne za zadržavanje mladih porodica koje žive od poljoprivredne proizvodnje. Sigurno je ovaj projekt zaustavio odlaske neke od njih. Preporučio bih mladima da se bave poljoprivredom, jer u našoj zemlji imamo dovoljno kapaciteta za uspješan rad,” dodaje Mirza.

Trenutno je u okviru projekta EU4AGRI, koji finansira Evropska unija, otvoren javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava investicijama u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u Bosni i Hercegovini.   

Kroz ovaj javni poziv Evropska unija će podržati ulaganja u prerađivačke kapacitete poljoprivredno-prehrambene industrije kroz uvođenje inovacija i razvoj novih i/ili unapređenje postojećih proizvoda, marketinških alata, te osiguranje kontinuiteta poslovanja i sigurnog i zdravog radnog okruženja u BiH.

Rok za prijave je07. juni 2022. godine do 17:00 sati, a više informacija dostupno je putem web stranice www.eu4agri.ba.

Projekat EU4AGRI je četverogodišnja inicijativa (2020-2024) koja ima za cilj modernizaciju poljoprivredno-prehrambenog sektora, otvaranje novih radnih mjesta, kao i zadržavanje postojećih i podržavanje oporavka od krize izazvane COVID-19 u Bosni i Hercegovini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije