Privreda

Usvojena Informacija o realizaciji projekata iz sredstava klirinškog duga

Usvojena Informacija o realizaciji projekata iz sredstava klirinškog duga
Foto: Ilustracija | Usvojena Informaciju o realizaciji projekata iz sredstava klirinškog duga

BANJALUKA - Vlada Republike Srpske usvojila je danas Informaciju o realizaciji projekata iz sredstava klirinškog duga po osnovu zaključenog Sporazuma o regulisanju obaveza bivšeg SSSR-a po obračunima u vezi sa robnim prometom između bivšeg SSSR-a i bivše SFRJ.

Od 60 miliona KM koji su pripali Republici Srpskoj iz sredstava klirinškog duga do sada je odobreno 107 projekata, ukupne vrijednosti 59,6 miliona KM. Izvršena plaćanja po odobrenim projektima iznose 54,6 miliona KM.

Vlada Republike Srpske distribuisala je sredstva iz klirinškog duga u najveći broj lokalnih zajednica u cilju poboljšanja saobraćajne, privredne, obrazovne, zdravstvene, komunalne, sportske, kulturne, administrativne infrastrukture, što će neminonovno dovesti do podizanja kvaliteta pružanja javnih usluga u tim zajednicama.

Među projektima koji su finansirani iz sredstava klirinškog duga su: igradnja sportske dvorane "Urije" Prijedor, završetak izgradnje Sportske dvorane u Gradišci, izgradnja Srpsko-ruskog hrama u Banjaluci, izgradnja Sportske dvorane u Istočnom Novom Sarajevu, sanacija studentskog doma "Nikola Tesla" u Banjaluci, kao i proširenje škole i izgradnja fiskulturne sale OŠ "P.P.Njegoš" Istočna Ilidža, sanacija i rekonstrukcija Banskog dvora u Banjaluci, a sredstva su usmjerena i za organizaciju Evropskog omladinskog olimpijskog festivala.

Sredstvima klirinškog duga finansirana su i dva projekta van teritorije Republike Srpske (Sanacija Eparhije Gornjokarlovačke u Karlovcu i izgradnja spomenika poginulim borcima u Drvaru).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije