Privreda

Uvoz stranih radnika zavisiće od potreba privrede Srpske

Uvoz stranih radnika zavisiće od potreba privrede Srpske
Foto: Velibor Tripić/Arhiva | Uvoz stranih radnika zavisiće od potreba privrede Srpske

BANJALUKA - Nakon što je poslovna zajednica upozorila da Srpska ima manjak radnika skoro svih struka te da postoji potreba da se uvoze radnici određenih profila, iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS ističu da će broj izdatih radnih dozvola za strance i u narednoj godini ostati isti, ali i da postoji mogućnost da se poveća ako se za to ukaže potreba.

Naime, iz nadležnog ministarstva ističu da, što se tiče utvrđenih kvota radnih dozvola za zapošljavanje stranih državljana i lica bez državljanstva u Republici Srpskoj za 2022. godinu, one ostaju iste kao i ranijih godina.

"Dogovoreno je da Zavod za zapošljavanje RS i Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske analiziraju procedure za izdavanje radnih dozvola s ciljem pojednostavljenja i da se, ukoliko privreda iskaže veće potrebe za ovom vrstom zapošljavanja, od strane Unije blagovremeno pokrene procedura za povećanje kvota radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u Republici Srpskoj za 2022. godinu", ističu iz ovog ministarstva.

Prema njihovim riječima, već duži niz godina kvote radnih dozvola za zapošljavanje stranih državljana i lica bez državljanstva se ne mijenjaju i iznose 400 radnih dozvola za produženje već postojećih i 200 novih radnih dozvola, odnosno ukupno 600 dozvola na godišnjem nivou.

"Ovaj broj ostao je isti za 2022. godinu i nijedne godine kvote nisu iskorištene u potpunosti. To znači da kvote radnih dozvola nisu povećane za 2022. godinu u odnosu na prethodni period", kazali su iz resornog ministarstva.

Iz Zavoda za zapošljavanje RS kazali su da je poslovna zajednica nagovještavala da će od Vlade Republike Srpske tražiti da se poveća kvota radnih dozvola za 2022. godinu.

"U ovom trenutku nemamo informaciju vezanu za povećanje broja istih", kazali su iz Zavoda.

Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, potvrdio je da su počeli razgovori o toj temi.

"Utvrdili smo da postoje neke kritične tačke koje treba analizirati, da ne bismo u slučaju povećanog dolaska stanih radnika napravili ovde probleme", kazao je Trivić i dodao da je sigurno potrebno unaprijediti sistem, odnosno, kako kaže, popraviti zaštitu stranih radnika, da se ne bi desilo da to bude crno roblje.

Prema njegovim riječima, sigurno je da građevinski, ali i ugostiteljski sektori imaju najviše problema sa manjkom radnika te da te radnike dovode čak iz Bangladeša i Turske.

Primjetno je da skoro u svim oblastima nedostaje radnika, a da to nije zaobišao ni sektor ugostiteljstva, ističe i Dalibor Šajić, predsjednik Udruženja poslodavaca trgovine, turizma i ugostiteljstva RS.

"Vrlo je teško da ćemo dovesti radnike ukoliko im ne ponudimo neke dobre uslove, jer generalno, sektor ugostiteljstva je veoma dobro plaćen u ostalim zemljama", kazao je Šajić.

Podsjetimo, kako smo ranije pisali, zbog nedostatka radne snage zvornička građevinska firma "Jokić invest" traži radnike i u Aziji, a prije dvije godine zaposlila je deset državljana Bangladeša, dok ove godine planira da dovede 22 nova radnika.

"Veliki broj domaćih radnika koji su izučili zanat otišao je u inostranstvo tako da na našem tržištu skoro da nema radnika, a posebno je teško naći majstora u građevinskom sektoru", kazala je tada Marijana Milović, izvršna direktorica ovog preduzeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije