Privreda

Uzgoj ptica u BiH pred gašenjem

Uzgoj ptica u BiH pred gašenjem
Foto: Anadolija | Uzgoj ptica u Bosni i Hercegovini pred gašenjem

SARAJEVO - Zlatko Velić, predsjednik "Ornitološkog kluba Banjaluka 1952", tvrdi da je uzgajivača sve manje i manje, a da ljubitelji ptica ulažu vlastita sredstva kako bi održali hobi u kojem nema zarade

Zlatko Velić, predsjednik "Ornitološkog kluba Banjaluka 1952", ljubitelj i uzgajivač ptica, kaže da je ovaj hobi u Bosni i Hercegovini pred gašenjem i da društvo to ne smije dozvoliti.

"Razlog je svima nama naočigled poznat; država kakva god da je, nema vremena da se bavi ovakvim perifernim stvarima. To je žalosno jer kad taj hobi izumre teško ga je vratiti i osposobiti da ponovo krene", ispričao je Velić ekipi Anadolu Agency (AA).

Prema njegovim riječima, djeca i mladi žele da vide, čuju i dodirnu ptice, što je osnova za kasnije bavljenje ovim hobijem, a ukoliko ne budu imali priliku za to, nema šanse da ih jednog dana uzgajaju.

Smatra da se društvo mora izdići iznad politike kakva traje u posljednjih tridesetak godina i okrenuti se finansijama, a kada se tu postigne uspjeh, biće mnogo bolja situacija za ovaj hobi.

"Nama treba pet, šest hiljada KM godišnje. Nije to nikakav novac na državnom nivou, ali mi nemamo niti jednu banku. Borimo se svojim sredstavima, snalazimo kako znamo i umijemo i održavamo taj hobi, ali sve nas je manje i manje i ako se ovako nastavi ugasiće se ovaj hobi. Doći će na tako porazne grane da neće vrijediti nikome", kazao je Velić.

Naglasio je da su ptice ljudima zanimljive od početka svijeta i ako su postojale do sada zašto ne bi i dalje

Velić, sada penzioner, uzgajanjem ptica - kanarinaca, štiglica i cajzli, bavi se dvanaestak godina. U dvorištu njegove porodične kuće u Banjaluci nalazi se volijera u kojoj pjevaju razne vrste kanarinaca, zeleni i plavi, te bijeli i žuti, izebela i satine. U prethodnom periodu, nakon parenja izlegli su se i mladi, a Velić je ekipi AA pokazao i ženku magelan cajzli koja je ležala na sićušnim jajima. Mužjak, šareniji i atraktivniji od ženke, zbog sklonosti da polupa jaja u gnijezdu, razdvojen je u kavez pored ženkinog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije