Privreda

Vazdušni saobraćaj u BiH bilježi pad od 90 odsto

Vazdušni saobraćaj u BiH bilježi pad od 90 odsto
Foto: komunikacija i transporta BiH | Vazdušni saobraćaj u BiH bilježi pad od 90 odsto

SARAJEVO – Pad vazdušnog sabraćaja u BiH usljed pandemije virua korona je preko 90 odsto u odnosu na prvih šest mjeseci 2019. godine, te ekonomskim teškoćama uslijed velikog pada prihoda.

Rečeno je to na sastanku ministra komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine Vojina Mitrovića sa sa Čedomirom Šušnjarom, v. d. generalnog direktora Direkcije za civilno vazduhoplovstvo Bosne i Hercegovine, Vladom Jurićem, predstavnikom Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi Bosne i Hercegovine, te direktorima aerodroma u Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci i Tuzli Arminom Kajmakovićem, Ivanom Ljubićem, Milanom Račićem i Esedom Mujačićem.

Učesnici sastanka razmatrali su ozbiljne posljedice globalnog uticaja pandemije virusa korona na civilno vazduhoplovstvo, prezentujući informacije o presjeku stanja i preduzetim mjerama prevencije. Sve institucije su smanjile troškove poslovanja i izvršile rebalans svojih budžeta i finansijskih planova za 2020. godinu u cilju održanja likvidnosti.

Razmotreni su i scenariji oporavka saobraćaja nakon pandemije kovid-19, uticaj propisanih preventivnih bezbjednosnih mjera na kapacitet saobraćaja, kao i planovi poslovanja za 2021. godinu, s naglaskom na održanje likvidnosti u periodima manjeg saobraćaja.

Takođe, kako je navedeno iz Ministarstva komunikacija i transporta, zatraženo je od vlasnika infrastrukture da dodatno pomognu međunarodnim aerodromima kako bi lakše prevazišli teške posljedice pandemije.

Mitrović je naglasio da je Ministarstvo u okviru svojih nadležnosti preduzelo dodatne aktivnosti na iznalaženju rješenja za pomoć institucijama civilnog vazduhoplovstva u cilju obezbjeđenja nastavka njihovog nesmetanog rada.

Na kraju su učesnici istakli važnost održavanja ovakvih sastanaka a samim tim i bržeg rješavanja problema sa kojima se institucije civilnog vazduhoplovstva suočavaju u ovim teškim vremenima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije